Meštani Donje Mutnice: „To što se prašina zavlači u sve kutke kuće, dvorišta manji je problem od toga što mi NE ZNAMO ŠTA UDIŠEMO“

 Meštani Donje Mutnice: „To što se prašina zavlači u sve kutke kuće, dvorišta manji je problem od toga što mi NE ZNAMO ŠTA UDIŠEMO“

Meštani Donje Mutnice već tri godine vode borbu za čist vazduh, jer od tada u ovom selu postoji postrojenje za drobljenje kamena čija se aktivnost, kako kažu, manifestuje pojavom ogromne količine prašine kojom je selo prekriveno. Oni su nadležnim ustanovama – od opštinskih do republičkih, podneli prijave protiv firme koja se bavi preradom kamena. Iz Ministarstva za zaštitu životne sredine stigao je odgovor da predmet nije u nadležnosti republičke inspekcije za zaštitu životne sredine, već u nadležnosti inspekcijskih organa lokalne samouprave.

Najpre je vlasnik postrojenja više puta pozivan da na miran način prestane sa radom ili preseli svoje postrojenje, on je uvek davao obećanja da će to rešiti za dva, pet ili šest meseci. Poslednje obećanje je bilo da će to rešiti u julu ove godine i da je sve pripremio za drugu lokaciju, ali nema dovoljno struje na toj lokaciji.

Potom smo se obratili opštinskom inspektoru i u dva-tri navrata jeste dolazila inspekcija iz Opštine Paraćin, nismo ispratili šta se tada izdešavalo jer nam nije dostavljen nijedan dokument na uvid, pretpostavljam da se to završilo nekim upozorenjima, opomenama, zapisnicima koji možda vuku neke prekršajne kazne. Kada smo videli da to ne daje efekat, onda smo se obratili Ministarstvu ekologije i stigao je odgovor da su predmet prosledili nadležnom ekološkom inspektoru za Pomoravski okrug. On je angažovao opet lokalnog ekološkog inspektora koji je ustanovio da postrojenje radi bez filtera i da je to neophodno da bi se rad nastavio i napisana je prekršajna prijava.

kaže meštanin Donje Mutnice.

Prema rečima meštana, radovi prerade kamena u poslednje vreme sprovode se intenzivno i svakodnevno – s obzirom na to da je sezona gradnje u punom jeku. Ipak, neretko se dešavalo da se usled inspekcijskih poseta rad pritaji, da bi se ubrzo ponovo sve vrati na staro:

U zavisnosti od posete inspektorskih organa – tako se i manifestuje taj posao na terenu. Znači u trenutku kad oni dođu u posetu, postrojenje se isključi i otprilike dan-dva ne radi, a onda krene sve po starom. Par puta je bila i pojava da postrojenje radi isključivo vikendom, uključuje se petkom i isključuje se ponedeljkom pre podne, tako da vikend bude apsolutno problematičan, dok je u poslednje vreme svakodnevna bila upotreba tog postrojenja, što se manifestuje neverovatnom bukom i prašinom. Ta prašina za koju ne znamo koje sve čestice nosi zavlači se apsolutno u sve moguće kutke, tako da je imate u sobama, kupatilima, u kuhinji, po dvorištu, na automobilima…i to je manji problem od toga što mi ne znamo šta udišemo.

objašnjava jedan od stanovnika Donje Mutnice.

Nezvanično merenje pokazalo zagađenost vazduha u donjem delu sela

Meštani su u privatnoj režiji izvršili merenja sadržaja čestica kojima je selo prekriveno usled rada postrojenja za preradu kamena iu ovoj prašini ustanovili prekoračenje vrednosti raznih nedozvoljenih materija.

Nezvanično smo uradili merenje koje je pokazalo višak svih nedozvoljenih supstanci u toj prašini, ali ne možemo to da publikujemo zato što je to urađeno u privatnoj režiji, pa je predlog da sad sakupimo novac i da zvaničnu kuću angažujemo koja će da odradi profesionalno merenje i da imamo rezultate koje možemo da publikujemo.

Prema rečima žitelja Mutnice, u tom donjem delu sela gde se nalazi postrojenje količina prašine je najveća, te stanovnici ovog područja imaju i najveći problem. Upravo u tom delu su bile i bašte meštana, jer on gravitira prema reci Grza. Danas, kako kažu, tu više niko nema zasade jer je proizvode nemoguće upotrebljavati:

Na primer, ta prašina se zavuče u lišće kupusa i to ne možete niti da operete niti da očistite i takva namirnica apsolutno ne može da se konzumira. Slične probleme imaju i ljudi koji gaje kukkuruz i pšenicu, jer je jednostavno sve belo. To podseća na nekadašnji rad Cementare u Popovcu, ako se neko seća, kakav je krajem prošlog veka bio beo Popovac, e tako preti da ista stvar bude i u Mutnici.

ističe stanovnik ovog sela opštine Paraćin.

Naredni koraci u borbi meštana Donje Mutnice za čist vazduh biće zvanično merenje koncentracija štetnih materija, kao i obraćanje medijima kako bi se podigla društvena svest i vidljivost problema sa kojim se poslednjih godina suočavaju.

Povezane objave