Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović u radnoj poseti Paraćinu

 Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović u radnoj poseti Paraćinu

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović danas je u okviru radne posete Paraćinu imao sastanak sa čelnicima lokalne samouprave na kom se razgovoralo o najvećim problemima sa kojima se Opština Paraćin suočava, kao i načinima na koje resorno ministarstvo može pomoći prilikom njihovog rešavanja. Na radnom sastanku sa predsednikom opštine Vladimirom Milićevićem definisani su neki prioritetni problemi, a mi smo pitali šta je izdvojeno kao prioritet:

Investitori, putna infrastruktura. Mi što se tiče investitora imamo već neke dogovore, završavamo Plan generalne regulacije gde bi potpisali već ugovor o kupovini zemljišta za kompaniju Triston sa kojom smo već potpisali memorandum i imamo još neke potencijalne investitore sa kojima pregovaramo i to će verovatno biti rešeno. Ovo je poseta u kojoj je ministar saslušao svaki naš problem i prvi put je da se ministarstvo bavi lokalnim samoupravama, to je da čak u neku ruku i koordiniše i druga neka ministarstva i kontaktira da izloži sve te probleme koje lokalne samouprave imaju.

kaže Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin.

Ministar Martinović obišao je i Jedinstveno upravno mesto, kao i Ulicu kralja Milutina (bivša Niška) i igralište u blizini MZ Gloždak čija je rekonastrukcija nedavno najavljena. Martinović je istakao da će Opština po pitanju rešavanja „gorućih problema“ imati pomoć Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave:

Mi smo danas razgovarali o nekoliko projekata koje Opština Paraćin ili ima već spremne ili će biti gotovi za relativno kratko vreme. Jedan od projekata je rekonstrukcija igrališta kod MZ Gloždak. To će finansirati sama Opština u iznosu od 17 miliona dinara. I ovde isped nas je Ulica kraja Milutina u dužini od nešto više od 1km, jedna od najprometnijih u Paraćinu. R<ekonstrukcija te ulice, kako me je obavestio predsednik opštine košta oko 165 miliona dinara. Jasno je da opština Paraćin ne može sama da izvrši rekonstrukciju te ulice i ja sam se danas dogovorio sa predsednikom opštine i njegovim saradnicima da ćemo gledati da država pomogne. Pre svega, razgovaraćemo sa putevima Srbije, a svakako ćemo razgovarati i sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i sa Ministarstvom za evropske integracije, odnosno pokušaćemo da obezbedimo iz različitih izvora sredstva da se ova ulica rekonstruiše. Mislim da će to za građane Paraćina biti od izuzetnog značaja.

rekao je Martinović.

Na predsedniku opštine Paraćin i njegovim saradnicima je da naprave listu prioriteta, na osnovu koje će, kako kaže ministar, resorno ministarstvo videti koje projekte može finansirati, a koji su projekti koje mogu da finansiraju neka druga ministarstva.

Ja sam danas obišao i Jedinstveno upravno mesto za koje smo mi kao ministarstvo izdvojili 8,5 miliona dinara za njegovo otvaranje i mogu da kažem da je ovo jedno od najlepših i najfunkcionalnijih jedinstvenih upravnih mesta u celoj Srbiji.

kazao je ministar Martinović.

Upitan da li postoji način da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave na neki način pomogne lokalnim vlastima u rešavanju imovinskog statusa dela nekadašnje paraćinske Štofare kako bi deo koji je u vlasništvu JP Srbijagas konačno prešao u vlasništvo Opštine Paraćin, ministar Martinović rekao je sledeće:

Mi smo kao ministarstvo našu ulogu koncipirali kao spone između jedinica lokalne samouprave i resornih ministarstava, odnosno nadležnih javnih preduzeća. Ono što je u nadležnosti Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave mi ćemo da pomognemo. Ono što nije, ja ću da obavestim svoje kolege koje vode resorna ministarstva, ljude koji vode javna preduzeća da se ti problemi reše. Inače, naša praksa je da na kraju svakog meseca pošaljemo jedan zbirni tabelarni izveštaj o tome koje jedinica lokalne samouprave smo posetili, sa kojim problemima se suočavaju i koji državni organi, odnosno koja javna preduzeća na republičkom nivou su nadležna za rešavanje tih problema. Mi te izveštaje šaljemo kabinetu predsednika Republike, kabinetu predsednice Vlade i na taj način se trudimo da animiramo ljude koji su neposredno nadležni za rešavanje tih problema da se u rešavanje tih problema aktivno i uključe.

objasnio je ministar Martinović.

Povezane objave