Ministar Ružić otvorio izložbu „Nismo zaboravili 24. mart 1999.“

 Ministar Ružić otvorio izložbu „Nismo zaboravili 24. mart 1999.“

Večeras je na platou ispred Gradske biblioteke „Dr Vićentije Rakić“ otvorena izložba „Nismo zaboravili 24. mart 1999.“ Izložba obuhvata 24 panoa na kojima su prikazani podaci o broju žrtava bombardovanja, žrtvama iz Paraćina, izgledi letaka bacanih iz NATO aviona, redosled događanja u Paraćinu tokom trajanja NATO agresije, kao i pogođeni ciljevi.

Izložbu je zvanično otvorio Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mislim da je obaveza svih nas da čuvamo legat na one ljude koji su položili svoje živote za svoju otadžbinu, za svoju državu, za slobodu našeg naroda, da ih nikada ne zaboravimo. Mislim da i ova izložba govori u prilog toj tezi i mislim da je važno da ne samo 24. marta, već tokom čitave godine imamo dane sećanja na sve ono što nam je učinjeno jer je to onda mnogo jasnije kao orjentir u kom pravcu i na koji način Srbija treba da trasira svoje spoljnopolitičke ciljeve.

rekao je prilikom otvaranja Ružić.

Moramo da negujemo kulturu sećanja – nismo, ne smemo i nikada nećemo zaboraviti 24. mart. Mislim da je jako bitno, naročito u svetlu sadašnje političke situacije u svetu prikazati kakav se zločin desio nad našim narodom pre 23 godine. Za ovu lokaciju smo se odlučili jer je u blizini srednjoškolski centar, ti učenici tada nisu ni bili rođeni. Danas sam već video veliki broj učenika koji je ovde zastajao i gledao izložbu i mnogo mi je drago zbog toga.

Izložba prikazuje stradanje, prikazani su svi civilni objekti koji su gađani te godine, prikazana je i ta strašna statistika, ta cena koju smo mi platili i takođe ekološka katastrofa koja nam se tad desila a čije posledice i dan danas osećamo. Prikazani su heroji, naši sugrašani koji su platili najveću cenu i dali život u odbrani svoje otadžbine u tom trenutku.

rekao je Branislav Stojanović, direktor paraćinskog Zavičajnog muzeja.

Izložba čiji je organizator Zavičajni muzej Paraćin nalaziće se na platou ispred Biblioteke narednih mesec dana.

Povezane objave