Mladi Indijac Pragnanadha osvajač OPEN A turnira Međunarodnog šahovskog festivala „Paraćin 2022“

 Mladi Indijac Pragnanadha osvajač OPEN A turnira Međunarodnog šahovskog festivala „Paraćin 2022“

Dodelom pehara i nagrada na Bazenima Prestiž zatvoren je 15. po redu Međunarodni šahovski festival „Paraćin 2022“ koji je okupio preko 300 takmičara iz 34 zemlje sveta. Nagradni fond festivala iznosio je milion dinara,a pobednik glavnog, OPEN A turnira na festivalu je šesnaestogodišnji Pragnanadha iz Indije koji je na turniru bio drugi nosilac.

U Srbiji igram prvi put, uživao sam igrajući ovde. Mislim da je turnir bio jak, nisam očekivao da osvojim 6/6 na početku i mislim da mi je to učvrstilo samopouzadnje…da, to me je nateralo da pobedim.

kaže mladi Pragnanadha.

S obzirom na to da se radi o mladoj zvezdi ovog sporta, pitali smo ga kako se osećao u Paraćinu i koje su mu ambicije u daljoj karijeri.

Da li mi se sviđa Paraćin? Da, da, dobar je grad. Uvek imam dobar osećaj kada igram na dobrom turniru. Što se mbicija tiče, ja samo uživam igrajući šah i zabavljam se – to je ono što trenutno radim i trudiću se da poboljšam svoju igru i dođem do vrha.

rekao nam je Indijac.

Drugo mesto na OPEN A turniru za profesionalne šahiste zauzeo je prvi nosilac turnira, velemajstor Rus Aleksandar Predke. Najboljeplasirani igrač iz Srbije je Vuk Đorđević koji je sa 6,5 poena turnir završio na 11. poziciji.

Ubedljivi pobednik OPEN B turnira za amatere je Rus Knjazev Artem. U ovoj konkurenciji, najbolji predstavnik Srbije je Stefan Milenković iz OŠK Paraćin koji se našao na 6. poziciji. U okviru 15. Međunarodnog šahovskog festivala odigran je i rapid turnir Uroš Dinić na kome su u potpunosti dominirali igrači iz Indije koji su osvojili prvih 6 mesta. Ovaj festival uključivao je čak 4 šahovska turnira, a organizatori potvrđuju reči predstavnika Šahovskog saveza Srbije koji Paraćin vide kao „grad šaha“:

Paraćin stvarno jeste grad šaha. Ovaj međunarodni festival koji je sada evo 15. svoju ediciju doživeo je otprilike neki vrhunac naše šahovske organizacije. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu podignemo to na viši nivo, u smislu samo snage igrača koji budu dolazili, jer što se tiče tehničke organizacije, ona je već na skoro pa savršenom nivou. Da bismo to uspeli, potrebna su nam veća finansijska sredstva za bolji nagradni fond i za bolje uslove koje možemo ponuditi vodećim svetskim velemajstorima kako bi oni odlučili da dođu baš na naš turnir. Ja se nadam da će i u narednoj godini 2023. naš klub (OŠK Paraćin) kao tehnički organizator i Bazeni Prestiž kao domaćin biti domaćini i raznih drugih takmičenja iz kalendara Šahovskog saveza i Centralne Srbije i Srbije.

rekao je Saša Jevtić, direktor festivala.

Povezane objave