Mladi na društvenim mrežama i po nekoliko sati dnevno – smatraju da to utiče na njihov govor i srpski jezik

 Mladi na društvenim mrežama i po nekoliko sati dnevno – smatraju da to utiče na njihov govor i srpski jezik
Medijski projekat podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja
AUDIO VERZIJA

Učenici paraćinske Gimnazije koji su bili među našim anketiranim ispitanicima kažu da na korišćenje društvenih mreža „potroše“ oko 4-5 sati dnevno. Najviše upotrebljavaju Instagram, ali i Fejsbuk i TikTok. Većina njih mišljenja je da upotreba društvenih mreža utiče na to da se sve češće koriste engleski izrazi umesto srpskih reči, kao i da to menja i ostavlja posledice na maternji jezik:

Mislim da je to već ugrozilo srpski jezik, jer se gubi lepota jezika time što se ubacuju nove strane reči i koriste se kao da su naše, a nisu.

kaže Vladimir Dinić, učenik opšteg smera Gimnazije Paraćin.

Mislim da ima uticaja…kvari se jezik.

misli Emilija Nikolić, učenica paraćinske Gimnazije.

Mislim da će to jednog dana ugroziti naš jezik. 

rekla je Andrea Markićević.

Srpski jezik jeste izmenjen, a mislim da će tek sve više i više da bude. Jer ove mlađe generacije koriste dosta te izraze iz stranih jezika i mislim da ćemo da budemo u velikom problemu. 

kaže Aleksa Milošević.

Učenici ističu da je upotreba engleskih reči u današnje vreme neminovna, ali i da bi trebalo raditi na njenom ograničavanju, kao i promociji srpskog jezika kako bi bio očuvan.

Možemo da podignemo svest o tome koliko se gubi na lepoti jezika – i to na društvenim mrežama mogu da se prave kampanje i plaćaju sponzorstva na nekim stranicama, da se vidi koliko je bitan srpski jezik i književnost.


ističe Vladimir Dinić, učenik paraćinske Gimnazije.

Možda možemo da ispravljamo jedni druge tako kad pričamo na engleskom, nekako da se trudimo malo više da izbacujemo te izraze. Ne potpuno, ali, da krenemo da bi očuvali svoj jezik. 

kaže Emilija Nikolić.

Trebalo bi podići svest, i u našim, ali više u mlađim generacijama. Da se ti izrazi jednostavno izbace i da opominjemo jedni druge…da potenciramo to da se više koriste naše reči. 

misli Andrea Markićević, učenica četvrtog razreda Gimnazije Paraćin.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

N.S.

Povezane objave