Mladost u „borbi“ za kulturu

 Mladost u „borbi“ za kulturu

Deo redakcije mesečnika „Borba“ danas je posetio Paraćin – direktor ove medijske kuće Andrija Jorgić, glavna i odgovorna urednica Elena Stojanović, kao i mlade novinarke ovog lista najpre su imali prijem kod predsednika opštine Paraćin, a zatim je sa paraćinskim Kulturnim centrom dogovorena saradnja koju će intenzivirati u narednom periodu. Tom prilikom, gosti su književni fundus Kulturnog centra obogatili sa nekoliko desetina naslova u izdavaštvu Vukotić media i dostavili primerke najnovijeg broja mesečnika Borba.

Novo izdanje slavne Borbe postoji već dve godine i ovaj časopis se prevashodno bavi temama iz oblasti kulture, umetnosti, obrazovanja, turizma. Nema politike niti sporta, nema teških tema i to je glavna razlika u odnosu na nekada vodeći dnevni list.

Naš časopis je besplatan, ne može se naći na kioscima, tako da ga mi distribuiramo kulturnim centrima širom gradova Srbije. Naše akcije uključuju naravno i posete kulturnim centrima sa kojima imamo sporazum o međusobnoj saradnji, tačnije oni nas obaveštavaju o manifestacijama i kulturnim događajima u gradu, što mi naravno prenosimo ili na portal ili na štampani broj; obzirom da kultura nije samo u Beogradu – kultura je svuda u Srbiji. Mnogima bude malo i čudno kada čuju da ova Borba nema politiku, već su samo zastupljene teme iz kulture, obrazovanja, starih zanata,tradicije, ekologije, turizma – sve one teme koje su lepe i život znače.

ističe Elena Stojanović, glavna i odgovorna urednica časopisa Borba.
direktor KC Dragan Stojanović i direktor „Borbe“ Andrija Jorgić

U svakom broju kroz zanimljive priče u rubrici durbin čitaocima približavaju lepote jednog kraja, a u najnovijem 27. izdanju koji je izašao baš danas čitaće se priče upravo o, kako piše Borba, biseru Pomoravlja na reci Crnici.

Kada predstavljamo gradove, to radimo u saradnji sa turističkim organizacijama koje nam pomognu oko informacija. U novom broju čitaoci će čitati o Petruškoj tvrđavi, izletištu Sisevac, vrelu Grze, bogatim kulturnim sadržajima i manifestacijama poput Dana vina, Etno festa, Dečijeg festivala…

kaže Elena Stojanović.
predstavljanje Paraćina u novom broju Borbe
poeseta RISC-u
poseta RISC-u

Za nekadašnju slavnu Borbu pisali su mnogi velikani poput Dobrice Ćosića, Miloša Crnjanskog, Branka Ćopića, a u njoj su objavljivani eseji i pripovetke Ive Andrića. Današnju redakciju čine mladi novinari, studenti koji daju novi pečat slavnom imenu, ali ne zaboravljajući istoriju i značaj one Borbe koja je bila kolevka žurnalizma u SFRJ.

Ja često kažem da je to jedno breme, ali zapravo breme bi onda predstavljalo neku negativnu konotaciju i neku težinu, a mi svi mladi smo tu istoriju prihvatili na jedan entuzijastičan način u smislu da je prenesemo. A ko će je bolje preneti nego mi sami mladi našim mladim generacijama. Ove godine Borba obeležava svojih sto godina od osnivanja. Jedna od akcija bila je izložba „Vek Borbe“ čiji sam ja autor. Koristila sam samo fotografije naše foto-dokumentacije, što je bio veoma težak izbor jer je trebalo od 3.000 fotografija odabrati 150-200 da na pravi način opišu tih sto godina. Borba je dosta toga prošla za veme – imala je i uspone i padove. Nekada je Borba bila organ komunističke Jugoslavije, a danas je organ kulture.

priča nam Milica Drašković, novinarka časopisa Borba.

Redakciju mesečnika čini 12 novinara od kojih su većina mladi. Njih kroz ovaj poziv vodi i usmerava glavna i odgovorna urednica čiji savet, kako kaže, često glasi „manite se gugla, imamo mi naš gugl„. A na šta tačno, pritom, misli?

Ono što moram da pomenem, a gde ja kao urednik se trudim da ih usmeravam, to je da Borba ima jako bogatu novinsku arhivu koja datira od 1922. godine pa na ovamo. U pitanju su zaista vredni materijali i to jeste jedna kulturna baština. Ja se trudim da ih „nateram“ da se bave tim istraživačkim novinarstvom , a naša arhiva ima mnogo šta da ponudi, kao i foto-dokumentacija. Prosto kažem: „manite se Gugla, mi imamo fantastičan Gugl.“

kaže Elena Stojanović, glavna i odgovorna urednica časopisa Borba.

Nakon obilaska Kulturnog centra i Regionalnog inovacionog start ap centra, novinarke „Borbe“ besplatne primerke delile su građanima Paraćina u centru grada. Paraćinci će buduće brojeve mesečnika koji se štampa moći da nađu u Kulturnom centru.

Povezane objave