Mozaik Svetog kralja Stefana Milutina predstavljen Paraćincima – već sutra ide put Hilandara

 Mozaik Svetog kralja Stefana Milutina predstavljen Paraćincima – već sutra ide put Hilandara

foto: Bojan Petrović Bokac

Mozaik Svetog kralja Stefana Milutina koji je paraćinski umetnik Zoran Ivanović napravio sa svojom decom predstavljen je Paraćincima u galeriji novog Kulturnog centra. Mozaik srpskog kralja iz loze Nemanjića namenjen je manastiru Hilandar i već sutra će najstariji Ivanović krenuti put Svete Gore.

Mozaik je izrađen za samo dva meseca, a prema rečima paraćinskog umetnika, to je posao koji zahteva rad od minimum pet meseci. Ipak, kada se spoje četiri glave i osam ruku – nemoguće se pretvara u moguće.

Svako od nas je radio po 10 sati dnevno – što znači da smo u toku dana imali 40 radnih sati. Znači da smo narušili onu sferu od 24 sata i dokazali da jedan dan može da ima i četrdeset sati.

kroz smeh nam priča Zoran Ivanović.
foto: Bojan Petrović Bokac

Ovo impozantno umetničko delo pred Paraćincima su otkrili sveštenik Bratislav Đorđević, starešina crkve Svete Trojice u Paraćinu, i Vladimir Milićević, predsednik opštine Paraćin koji su bili saglasni u tome da ovaj mozaik treba sve Paraćince da učini ponosnima.

Zoran, Temjana, Temjan i Vasilisa mozaik su radili jednom od najstarijih tehnika – inverznom tehnikom koja do sada nije bila zastupljena u Hilandaru.

Ta tehnika podrazumeva da se kamenčići lepe na određeni crtež, pa se onda zaliju i tek kasnije kada se taj zaliv osuši, mi ga prevrnemo i otkinemo. Mi smo verujte pre dva sata otkrili i videli prvi put lice ovog mozaika.

kaže najstariji Ivanović.

Vasilisa Ivanović otkrila nam je da je drugi mozaik trebalo da prvi otputuje na Svetu Goru, ali je zbog obeležavanja 700 godina od smrti sv. kralja Stefana Milutina, prilikom poslednje Zoranove posete Hilandaru, odlučeno da mozaik posvećen ovom srpskom kralju bude izrađen prvi.

Kako kažu – ljudi okreću, a Bog okrene. Tako je i bilo. Mi smo već bili pri kraju sa mozaikom Vavedenje koji je napravljen za slavu Hilandara, ali je prilikom očeve posete manastiru odlučeno ovako. Ovaj mozaik je definitivno kruna mog dosadašnjeg rada. Sve vreme tokom promocije gledam u mozaik jer znam da nikakva zabeleška ili dokumentarna stvar koja može da zameni ovaj prirodan osećaj.

kaže Vasilisa Ivanović.

Ženama je ovo bila jedinstvena prilika da izbliza vide delo koje će vekovima živeti u Hilandaru, te se veliki broj Paraćinki našao večeras u Kulturnom centru.

foto: Bojan Petrović Bokac

Čim se Zoran vrati iz Hilandara, Ivanovići nastavljaju rad na mozaiku Vavedenje koji će se nalaziti na samom ulazu u manastir Hilandar. Za ovaj manastir, Ivanovići će u narednom periodu uraditi još dva mozaika, što znači da će ova paraćinska porodica manastir Hilandar obogatiti sa ukupno četiri svoja dela.

Povezane objave