Na snazi žuti meteoalarm – u Pomoravlju visoke temperature, rizik od udara groma

 Na snazi žuti meteoalarm – u Pomoravlju visoke temperature, rizik od udara groma

foto: screenshot https://www.meteoalarm.rs/

U čitavoj zemlji danas je na snazi žuti meteoalarm koji ukazuje na potencijalno opasne vremenske prilike. Prognozirane temperature prelaze 30. podeljak,a ponegde će biti uslova za razvoj oblačnosti. Iz Hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na visoke temperature u Pomoravskom okrugu koje će biti više i od 35 stepeni.

Osim toga, postoje uslovi za lokalnu grmljavinu sa ili bez padavina – te iz Zavoda upozoravaju na rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, moguće probleme u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, probleme u telekomunikacijama. Moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Nepovoljni vremenski uslovi mogu se odraziti na zdravlje hroničnih bolesnika, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom ili meteoropate, naročito ako ovi uslovi potraju nekoliko uzastopnih dana. Vremenski uslovi biće pogodni za pojavu šumskih i drugih požara, navodi se na sajtu Hidrometeorološkog zavoda.

Povezane objave