Nagrađena najbolja idejna rešenja studenata niškog GAF-a za uređenje kompleksa 7. juli

 Nagrađena najbolja idejna rešenja studenata niškog GAF-a za uređenje kompleksa 7. juli

U paraćinskom RISC-u večeras je otvorena izložba koja sadrži najbolja idejno urbanistička rešenja studenata treće godine Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu izrađena za prostor kompleksa 7. juli na Karađorđevom brdu. Kao najbolji, žiri je izabrao rad studenata Jane Stanković, Boška Živkovića i Luke Slavića. Drugu nagradu zaslužili su Predrag Ristić, Nataša Mitić, Anja Otović i Veljko Jovanović, a treću Mina Stojanović, Nevena Simić, Hristina Radojlović i Jelena Stanković.

Najbolji rad dobio je nagradu u iznosu od 50.000 dinara, drugoplasirani nagradu od 30.000 a trećeplasirani 20.000 dinara.

Konkurs je realizovan u okviru predmeta Urbanizam IV na 6. semestru integrisanih akademskih studija studijskog programa Arhitektura i pristigla su 34 rada. Žiri su činili profesori Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, zatim tehnički direktor projektantskog biroa Duo Pro inženjering i Biljana Janićijević iz Odeljenja za urbanizam i imovinsko pravne poslove.

Pred studentima je bio izuzetno složen zadatak, prvenstveno zbog kompleksne konfiguracije terena, a i zbog uslova koji su morali da ispoštuju iz planskih dokumenata. Pred sobom su imali lokaciju koja je u aktuelnim uslovima u izuzetno lošem stanju, sa disfunkcionalnim sportsko-rekreativnim terenima, bez ikakavih sadržaja za boravak građana, i sa dosta zapuštenog zelenila koje onemogućava i pristup pojedinim delovima lokacije. Uprkos tome, zahvaljujući svojim svežim idejama i veoma marljivom trudu i radu sa mentorima sa fakulteta oni su proizveli visoko kvalitetna urbanistička programska rešenja i uspeli da savladaju ova obimni zadatak.

prof. dr Ivana Bogdanović Protić, vanredni profesor na GAF Niš, na katedri za prostorno planiranje.

Žiri je rad Jane Stanković, Boška Živkovića i Luke Slavića koji su pobednici na konkursu ocenili kao rešenje koje je najprikladnije za datu lokaciju, ocenjujući da se ono može razviti u dobar i uspešan urbanistički projekat, što je veoma važno – to je prema rečima prof. dr Bogdanović Protić realno rešenje potpuno primereno lokaciji zasnovano na principima ekološkog urbanizma.

Naša ideja za izradu ovog rada jeste da se svi sadržaji i elementi koji smo predvideli stope u već postojeće stanje, uz minimalno narušavanje sredine. Bilo je izazovno, ali smo se snašli, i sam nagib terena iskoristili smo kao motiv za pojedine sadržaje. Predvideli smo centralni park, kaskadno sedenje, predviđena je jedna glavna staza koja se račva u više sekundarnih, letnjikovci koji bi mogli da se koriste za 1. maj ili veća okupljanja. Predvideli smo manje vodene površine, dečija igrališta, zatim terene za razne sportove, hotel sa prenoćištem za decu i njihov boravak i sa ambulantom u prizemlju. U našem radu je i pet bungalova za prenoćište sa posebnim parking mestom, zatim restoran uz samo jezero sa baštom na otvorenom i plažu za aktivnosti na vodi. Predvideli smo i dokove gde mogu da se odvijaju razne manifestacije, neke modne revije, kao i trim i biciklističku stazu širom lokacije.

objasnila nam je Jana Stanković, studentkinja GAF-a iz pobedničkog tima.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević istakao je prilikom svečanog otvaranja izložbe da opština ima nameru da iskoristi ove radove za urbanističke projekte kako bi kompleks na 7. julu bio oživljen.

Mi hoćemo da ponovo od tog mesta napravimo jednu predivnu stvar gde bi Paraćinci imali mesto da dođu da se opuste, a da bukvalno bude na pet minuta od grada. Svaka vama (studentima) čast, nastavite sa ovakvim radom, ovo su predivne stvari koje mi vidimo danas i nadam se da će Paraćinci i dobiti nešto ovako gore. Mi ćemo stvarno uložiti velika sredstva, ako uspemo da iskoristimo celokupne projekte, ako ne iskoristićemo delove, ali u svakom slučaju ovo su sjajna rešenja, stvarno ja sam oduševljen svim ovim.

rekao je Milićević.

Povezane objave