Nema prijavljenih slučajeva malih boginja na teritoriji opštine Paraćin

 Nema prijavljenih slučajeva malih boginja na teritoriji opštine Paraćin

Prema podacima iz Doma zdravlja, u Paraćinu za sada nema prijavljenih slučajeva obolevanja od malih boginja, kaže načelnica Dečijeg dispanzera dr Snežana Džajkovski.

Nijedno dete sa morbilama nije prijavljeno, imamo trenutno epidemiju gripa, kovid se takđe provlači, ali morbile se razlikuju, nemamo nijedno dete sa ospom da bi mogli da posumnjamo na male boginje.

kaže dr Džajkovski, načelnica Dečijeg dispanzera DZ Paraćin.

Dr Snežana Džajkovski dodaje da opština Paraćin dobro stoji kada je u pitanju obuhvat MMR vakcine u prethodnim godinama i da je procenat vakcinisane dece veći od proseka na nivou Srbije koji je za 2021. godinu iznosio nešto manje od 75%.

U Srbiji je pooštren epidemiološki nadzor, pošto su male boginje potvrđene kod šest osoba, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Deca zaražena malim boginjama leče se u bolnicama, a kod dvoje njih došlo do komplikacija u vidu zapaljenja pluća, rekla je za medije direktorka „Batuta“ Verica Jovanović.

Podsećanja radi, 2017/2018 godine registrovana je epidemija malih boginja na teritoriji Republike Srbije i tada je bilo registrovano 5.800 zaraženih osoba. Komplikacije su dovele do 15 smrtnih ishoda, a među njima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.

Povezane objave