Niško Udruženje književnika „Branko Miljković“ se predstavilo Paraćincima u Kulturnom centru

 Niško Udruženje književnika „Branko Miljković“ se predstavilo Paraćincima u Kulturnom centru

Književnici niškog UK „Branko Miljković“ večeras su posetiocima Kulturnog centra predstavili deo stvaralačkog opusa književnika ovog udruženja, kao i Zbornik međunarodnog susreta pesnika „Između dva sveta“ i dela nastala u okviru manifestacije sa tradicijom od preko 30 godina – „Sinđelićeve čegarske vatre“.

Naše udruženje postoji od 1996. godine, a sa manifestacijom „Između dva sveta“ počeli smo 2002. godine. Ove godine obeležavamo 20 godina ove manifestacije. Moram da pomenem i manifestaciju „Sinđelićeve čegarske vatre“ koje je ranije održavalo udruženje „Glas korena“, a koje se ugasilo a mi nismo želeli da se i sama manifestacija ugasi pa smo nastavili – ove godine će biti održana 32. put. Raspisali smo konkurs na koji je već 327 autora poslalo svoje radove. Manifestacija se održava 31. maja na Čegru, u danu kada je bila Čegarska bitka i kada je Stevan Sinđelić sa svojim Resavcima izgubio život.

rekao je književnik Jovica Đurić-Major.

Sinđelićeve čegarske vatre je konkurs za poeziju koji tematski nije uslovljen, odnosno tema je slobodna. Ovogodišnji konkurs za sve zainteresovane autore biće otvoren još sutra.

Kada je u pitanju konkurs Između dva sveta sa tradicijom dugom dve decenije, važno je pomenuti i to da tri nagrađena autora dobijaju mogućnost da izdaju zajedničku zbirku pesama. Jedan od prošlogodišnjih pobednika je i paraćinski pesnik Dejan Stanisavljević koji je večeras bio i u ulozi domaćina gostujućem UK „Branko Miljković“, ali i deo ovog udruženja, s obzirom na to da je njihov član.

Svaka nagrada je jedan oblik podstreka za dalje pisanje. Naročito u toj konkurenciji i dobijena od strane tih ljudi koje ja stvarno cenim. Nagradu sam dobio za pesmu „Otac“ koja pripada poslednjem ciklusu „Moje porodično stablo“ i u zajedničkoj zbirci će biti zastupljen jedan deo tog ciklusa, ali i nešto od malo ranije napisanih pesama. To je svakako motiv za dalji rad. Prošla godina je bila berićetna što se nagrada tiče i za mene i za moju suprugu Biljanu. Nastavljamo da učestvujemo na konkursima, a možda će biti i nekog novog rukopisa u najavi.

rekao je Dejan Stanisavljević.

Pored Boža Zečevića, Dragiše Erakovića i Jovice Đurić-Majora, književnoj večeri je prisustvovalo još desetak književnika gostujućeg udruženja „Branko Miljković“ koji su se predstavili publici svojom poezijom, kao i književnici paraćinskog KK „Mirko Banjević“, te je ovo veče bilo jedna svojevrsno druženje autora, razmena energije, inspiracije i motiva koje će svima ostati u lepom sećanju.

Povezane objave