NOĆ MUZEJA u paraćinskom Zavičajnom muzeju – gostujuće izložbe, stalne postavke i radionice za decu

 NOĆ MUZEJA u paraćinskom Zavičajnom muzeju – gostujuće izložbe, stalne postavke i radionice za decu

Otvaranjem izložbe crteža i grafika „Kako pamtimo vladare“ – predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu u Zavičajnom muzeju započeta je Noć muzeja, deo manifestacije „Muzeji za 10“ za koju je paraćinski muzej pripremio niz aktivnosti.

Crteži i grafici koji čine postavku „Kako pamtimo vladare“ govori o članovima vladarske dinastije Obrenović – knezu Milošu, knezu Mihajlu i knezu Milanu Obrenoviću.

Sigurna sam da će neki primetiti da nema Aleksandra Obrenovića. Ono što je važno da napomenem je da je 19. vek vek grafika kao medija koji je u ekspanziji, u vreme Aleksandra već fotografija uzima primat, zbog toga su raniji vladari oni o kojima je reč. Posetioci će videti njihove portrete, zatom videće koliko je grafika zapravo bila jedan fluidni medij, dakle dolazile su do publike da tako kažem na različite načine, i to do većeg broja ljudi jer su korišćene kao propagandno sredstvo u nekim važnim trenucima kao što je polazak kneza Milana u srpsko-turske ratove, Drugi srpski ustanak, ustoličavanje vladara na vlasti, kao što je postavljanje kneza Milana na presto. Pored grafika, izloženi su i crteži i za razliku od grafike koja je komunicirala sa mnogo ljudi, predstavljala neku vrstu intimne beleške samog umetnika, ali često svedoka različitih događaja. Tako da imamo tu jednu ličnu i jednu zvaničnu sliku različitih događaja.

ističe Jamina Cukić, kustos Narodnog muzeja Srbije i autorka izložbe.

Postavka će se nalaziti na spratu Zavičajnog muzeja do 20. maja.

Osim ove postavke, posetioci na tavanskom prostoru imaju prilike da vide izložbu Privreda Paraćina, u prizemlju mogu da vide našu stalnu postavku, dok je u podrumskim prostorijama nedavno otvorena izložba „Braća Musić“. Upravo tamo se, pored izložbe nalaze i dve interaktivne radionice za decu – jedna je radionica tkanja pod nazivom „Prepletaji“ i keramička radionica gde deca imaju priliku da pokušaju da izvajaju predmete od gline. Pored tih radionica, u samom dvorištu se nalazi pesak sa zakopanim predmetima, tako da za najmlađe imamo i tu neku simulaciju arheoloških istraživanja.

rekao je direktor Zavičajnog muzeja Branislav Stojanović.

U Noći muzeja svoja vrata su za posetioce otvorile i ostale ustanove kulture u gradu – Kulturni centar sa izložbom „Tumač fotografija“, Galerija u prolazu paraćinske Biblioteke sa izložbom radova „Moja igra“ Vasilije Šćepanović. Takođe u Biblioteci, prezentovano fototipsko izdanje knjige „Katastrofa Paraćina prilikom njegovog oslobođavanja“ koju je pre 100 godina napisao Kosta Hadži Milojković.

Manifestacija Muzeji za 10 trajaće i čitave naredne nedelje kada će biti organizovane radionice Mali arheolozi, kao i niz predavanja u paraćinskom Muzeju.

Povezane objave