NOĆAS SPAVAMO SAT KRAĆE – počinje letnje računanje vremena

 NOĆAS SPAVAMO SAT KRAĆE – počinje letnje računanje vremena

foto: pixabay.com

Letnje računanje vremena u ovoj godini počinje noćas – u nedelju 26. marta u dva sata posle ponoći, kada časovnike treba pomeriti za sat unapred.

Na osnovu Zakona o računanju vremena, vreme se u 02h 26. marta 2023. godine pomera za jedan čas unapred, što znači da će se spavati sat kraće, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva privrede.

foto: pixabay.com

Letnje računanje vremena trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru (do 29. oktobra 2023), kada počinje zimsko računanje vremena.

Kako utiče na zdravlje?

Pomeranje kazaljki na letnje računanje vremena često može da uzrokuje privremeni poremećaj našeg obrasca spavanja dok se naše telo ne navikne na promenu. Ovo posebno utiče na one koji su osetljivi na promene kada je njihov ritam spavanja u pitanju. 

Studije su otkrile povezanost između prelaska na letnje računanje vremena i kratkoročnog rizika od srčanog udara, moždanog udara, saobraćajnih nesreća i ozbiljnih poremećaja raspoloženja.

Nedostatak sna uzrokovan pomeranjem sata može uticati na razmišljanje, donošenje odluka i produktivnost. Manje negativnih efekata na zdravlje povezano je sa „povratkom“ na zimsko računanje vremena.

Povezane objave