NOUFEST 2022 – prva decenija vodećeg Regionalnog sajma obrazovanja

 NOUFEST 2022 – prva decenija vodećeg Regionalnog sajma obrazovanja

38 visokoškolskih institucija iz cele zemlje predstavilo je svoje obrazovne programe na ovogodišnjem, 10. po redu Regionalnom sajmu obrazovanja u Ćupriji, NOUFEST-u 2022. Jubilarni NOUFEST okupio je veliki broj izlagača, ali i posetilaca iz čitavog Pomoravlja.

Prilikom otvaranja Sajma u Hali sportova Ada, idejni tvorac i direktor NOUFEST-a Darko Miljanić istakao je da NOU tim danas slavi dva jubileja – 10 godina Sajma, ali i deceniju postojanja udruženja, te se osvrnuo na učinjeno tokom prethodne decenije:

Možemo se pohvaliti da je u prethodnoj deceniji na sajmovima i drugim događajima u organizaciji NOU tima učestvovalo stotinak fakulteta, visokih škola i naučnih instituta iz cele zemlje, kao i veliki broj naučnih radnika, doktora, doktoranata, univerzitetskih profesora i nastavnika na radionicama, predavanjima, tribinama koje smo organizovali u Pomoravlju. Ono što je zasigurno obeležilo godine našeg rada jeste prisustvo velikog broja volontera – njih više od 500 do sada je bilo angažovano na događajima u organizaciji NOU tima. Oni predstavljaju ravnopravne članove NOU tima.

istakao je Miljanić.

Predsednik SO Ćuprija Ninoslav Erić koji je i dobitnik povelje za održano obećanje u svom obraćanju rekao je da je veliko zadovoljstvo i privilegija što je danas tu, ali da podjednako oseća i odgovornost:

Pred nama su neki novi, mladi lideri u svojim branšama. Moramo imati sluha za mlade ljude i za obrazovanje. Početna ideja je bila da približimo srednje škole i fakultete našim đacima. Ali naš postulat je i da stvorimo uslove tim ljudima za rad, da se nakon fakulteta vrate u naš grad, da žive i rade u našem gradu.

rekao je Erić.

Širok je spektar visokoškolskih ustanova prisutnih na ovogodišnjem sajmu – akreditovanih studijskih programa najrazličitijih oblasti. Jedan od njih je i Tehnološki fakultet Leskovac koji pripada niškom Univerzitetu, a koji se na sajmu pojavljuje svake godine.

Naš fakultet je akreditovan i veoma visoko ocenjen. Imamo 120 mesta za upis u prvu godinu studija i sva mesta su na budžetu. Mogu reći da interesovanja ima sve više i više zato što danas nema privrede bez tehnologa, a mi nudimo module koji pokrivaju sve privredne oblasti – i prehrambenu tehnologiju, farmaceutsko-kozmetičku, tekstil, kao i informacione sisteme za koje je najveće interesovanje.

kaže Ana Nikolić sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Redovni na NOUFEST-u su predstavnici Farmaceutskog fakulteta Novi Sad, a Nikola Jojić iz ove ustanove kaže da je ovakav vid promocije višestruko koristan za visokoškolske ustanove.

Ja sam neko ko ispred Fakulteta obilazi sajmove po čitavoj Srbiji i moram da kažem da je ovo jedan od bolje organizovanih i možda i najbolje posećeni sajam. Mi smo Farmaceutski fakultet iz Novog Sada i izvodimo integrisane akademske studije farmacije, medicinske biohemije, kao i strukovne studije iz fizioterapije i zdravstvene nege. Farmacija kao deficitarno zanimanje zaista jeste u fokusu srednjoškolaca i moram da kažem da vlada veliko interesovanje. Nama je drago da je tako, trudimo se da im ponudimo neku sigurnu budućnost i sigurno zaposlenje.

rekao nam je Nikola Jojić.

Na štandu Kriminalističko-policijskog univerziteta Beograd zatekli smo nekoliko dama, kako u uniformi, tako i srednjoškolki koje se raspituju za uslove studiranja na ovom Univerzitetu. Pitali smo jednu studentkinju KPU da li se pripadnice lepšeg pola često odlučuju za ovaj fakultet:

Sve je popularniji među ženama, trenutno čak dominira ženski rod u odnosu na muški na Kriminalističko-policijskom univerzitetu i rekla bih da nam je ravnopravnost zagarantovana. Imamo četiri akreditovana smera – strukovne studije kriminalistike koje traju 3 godine, zatim akademske studije kriminalistike koje traju 4 godine, forenzičko inženjerstvo i studije informatike i računarstva. Nakon studija dobija se posao u struci i svako ima mogućnost daljeg napredovanja preko master i doktorskih studija.

kaže studentkinja KPU Marina Miljković.

Pored informacija vezanih za studijske programe i uslove studiranja na brojnim institucijama u zemlji, posetioci imaju priliku da učestvuju u radionicama namenjenih kako učenicima, tako i prosvetnim radnicima. Radionice realizuje Fondacija Tempus, dugogodišnji partner NOU tima. S obzirom na to da je jedna od gorućih tema današnjice ekologija, ovogodišnja tema sajma u skladu sa tim nosi naziv Odgovorni prema planeti, te je gost NOUFEST-a kompanija e-reciklaža iz Niša, a jedno od predavanja jubilarnog Sajma jeste i „Recikliraj za budućnost“ čiji je predavač Desanka Damjanović iz ove kompanije.

A šta kažu srednjoškolci?

Pitali smo neke od srednjoškolaca koji su posetili sajam koliko im je poseta pomogla da definišu šta žele da studiraju:

Dugo razmišljam šta ću upisati, imam već neki uži izbor – FTN u Novom Sadu i PMF u Kragujevcu. Poseta sajmu mi jeste od koristi jer sam čuo sad neke stvari o studijama i programima koje će mi još više pomoći da donesem odluku.

kaže Nemanja Radić (18)

Ja ću najverovatnije upisati PMF u Kragujevcu. Posetio sam njihov štand sada, fakultet je svakako zanimljiv, sviđa mi se iskreno pristup prema nama kao posetiocima i sam fakultet. Saznao sam neke bitne informacije, broj mesta itd.

rekao je Filip Đekić (18)

Paraćinski prevoznik Eurolin obezbedio je besplatan organizovani prevoz za učenike iz Paraćina i Jagodine i dobitnik je jedne od plaketa Sajma za podršku i donatorstvo. Dobitnici plaketa su i dr Stevan Jokić profesoru i naučnom savetniku, i to za nadahnuće i nesebičnu podršku, kao i dr Ivanu Dojčinoviću, profesoru Fizičkog fakulteta u Beogradu.

Ulaz na NOUFEST 2022 je besplatan, a sajam će biti otvoren do 16h.

Povezane objave