„NOVINARI MORAJU DA PRESTANU DA SE PLAŠE“ – u kruševačkom Edukativnom centru održana debata o bezbednosti novinara

 „NOVINARI MORAJU DA PRESTANU DA SE PLAŠE“ – u kruševačkom Edukativnom centru održana debata o bezbednosti novinara

Predstavnici medija iz Aleksinca, Kruševca i Paraćina imali su priliku da u Edukativnom centru Kruševac razmenjuju iskustva koja se tiču bezbednosti novinara u lokalnoj sredini, a sve u okviru debate koji je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac.

CINK se mesecima unazad kroz projekat Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji“ koji finansira Evropska unija bavi pitanjem bezbednosti novinara i novinarki u Rasinskom, Raškom, Pomoravskom i Nišavskom okrugu. Prema rečima Slaviše Milenkovića, predsednika Upravnog odbora CINK-a, broj registrovanih slučajeva ugrožavanja bezbednosti novinara na lokalu nije veliki, ali je pitanje koliko dostupni podaci odražavaju realnu sliku.

U svim izveštajima koji postoje upravo se ističe to da novinari u manjim sredinama imaju mnogo više problema, ali se to ne konkretizuje kroz neke statističke podatke, mnogi novinari jednostavno ne prijavljuju te svoje slučajeve, guraju ih pod tepih – bilo zato što znaju da je nemoguće da nešto promene, ili zato što ne dobijaju dovoljnu pažnju. Neki zaključak je da udruženja novinara treba više pažnje da posvećuju novinarima u manjim sredinama, naročito kada je reč o malim redakcijama. Zbog velikog broja portala, malih radio stanica imamo tu situaciju da imamo jako male redakcije od dvoje, troje, četvoro ljudi i tim redakcijama je jako teško da se sami izbore sa svojim problemima.

kaže Slaviša Milenković, predsednik UO CINK.

Osim što bi udruženja novinara trebalo da maksimalno posvete pažnju lokalnim redakcijama – kroz obuke, kroz ohrabrivanje novinara da prijavljuju slučajeve nasilja ali i kroz umrežavanje medija, prema rečima Milenkovića jako je bitno da novinari prestanu da boje istupanja u slučajevima kada su ugroženi:

Novinari jednostavno moraju da prestanu da se plaše. Moraju da krenu da prijavljuju sve te slučajeve. Mi jesmo, po nekom difoltu veoma trpeljivi i mnogo toga ignorišemo – „ma nije bitno, ovaj mi je dobacio, psovao me na ulici…ovaj mi je ostavio neprijatne komentare na društvenim mrežama…“ Mislim da još uvek mi olako prelazimo preko toga i da bi morali da budemo malo osetljiviji, ali i da stalno ukazujemo na te probleme koje imamo kako bi se jednostavno skrenula pažnja. To ide korak po korak – neko će da preti preko društvenih mreža, neko će da preti na ulici i na kraju će da se završi time što će neko da potegne bejzbol palicu na novinara, da mu razbije auto, baci zapaljivi predmet na kuću, ili da preti detetu. Jednostavno, neke stvari treba da se saseku u startu i jako je bitno da novinarska udruženja vrše neku vrstu pritiska na pravosudne organe, policiju i Tužilaštvo da u slučajevima ugrožavanja bezbednosti novinara zaista reaguju pravovremeno i što je moguće oštrije, jer su i novinari neka vrsta javnih službenika, moraju da budu zaštićeni.

istakao je Milenković.

Na današnjoj debati učestvovali su predstavnici Udruženja novinara Srbije i redakcija: novine i portal Grad (Kruševac), Agro press, Al press (Aleksinac) i lokalni.rs (Paraćin).

U okviru projekta Jačanje bezbednosti novinara u Centralnoj i Južnoj Srbiji“ održani su okrugli stolovi u Kraljevu, Kruševcu, Paraćinu i Aleksincu, a biće organizovana i radionica na kojoj će predavači biti stručnjaci iz oblasti bezbednosti novinara. Realizacija projekta sprovodi se preko regionalne platforme za slobodu medija i bezbednost novinara SafeJournalists.net  i Nezavisnog udruženja novinara Srbije a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Povezane objave