Novinarstvo pod digitalnom opsadom – Svetski dan slobode medija 2022

 Novinarstvo pod digitalnom opsadom – Svetski dan slobode medija 2022

foto: pixabay.com

Novinarska udruženja u Srbiji upozorila su danas – na Svetski dan slobode medija da i ove godine 3. maj Srbija dočekuje u „medijskom mraku“ i s tim u vezi zatražila da vlast efikasno reši slučajeve pretnji novinarima i o tome obavesti javnost.

Godinu između dva Svetska dana slobode medija novinari u Srbiji pamtiće po upozorenjima koje je policija na kućnom pragu saopštavala novinarima da će snositi zakonske posledice za kršenje javnog reda i mira ukoliko se pojave na ekološkim protestima. U godini između dva Svetska dana slobode medija povećan je broj pretnji i uvreda novinarkama i novinarima preko društvenih mreža. Vrhunac ugrožavanja sigurnosti novinara je štampanje uvredljivog letka – poternice za glavnom i odgovornom urednicom Podrinskih Isidorom Kovačević kojim je bio oblepljen Šabac. Organizatori i nalogodavci ove antinovinarske akcije još nisu pronađeni.

navodi se u proglasu Udruženja novinara Srbije.

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Koalicija za slobodu medija upozoravaju javnost da urušavanje medijskih sloboda u Srbiji za posledicu ima ugrožavanje svih ostalih prava, među kojima i prava sveta rada, ali i svih civilizacijskih standarda savremenog demokratskog sveta, navodi se na sajtu Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

foto: pixabay.com

Na javnoj sceni dominiraju lažne vesti i propagandne informacije čiji kreatori se najčešće nalaze na pozicijama političke moći. Govor mržnje postao je normalizovan u političkom narativu. Informativna blokada onemogućava podsticanje kritičke svesti. Informacije postaju ključna poluga za manipulisanje javnim mnjenjem. Službenici takve propagande su i brojni kvazimediji i antinovinari koji su zapravo glasnogovornici populističkih i antidemokratskih politika.

ističu iz ovih udruženja.

Na Svetski dan slobode medija sa svih strana dopiru upozorenja na ugroženost ove profesije. Novinari često rade u otežanim uslovima, uz povećan finansijski i politički pritisak, nadziranje, zatvorske kazne ili nasilje zbog toga što obavljaju svoj posao.

foto: pixabay.com

Svetski dan slobode medija ustanovljen je u decembru 1993. godine na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, nakon preporuke Uneska. Ovogodišnja tema Svetskog dana slobode medija je „Novinarstvo pod digitalnom opsadom“. Cilj je da se ovom temom istakne na koje je načine novinarstvo ugroženo digitalno posredovanim napadima na novinare, kao i posledice svega toga na poverenje javnosti u digitalne komunikacije.

Povezane objave