Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

 Obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu

U znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom, širom sveta obeležava se Dan primirja. U Paraćinu je 103. godišnjica od ovog događaja obeležena polaganjem venaca na Spomenik Pobedniku i parastosom poginulim Paraćincima u Velikom ratu čija su imena uklesana na ovom spomeniku.

Istoričar Marko Milovanović rekao je ovim povodom da je Srbija u ovom ratu, kao i uvek, bila na strani pobednika i na strani pravde i slobode.

Dali smo velike žrtve za oslobođenje ne samo Srbije, nego i celog sveta. Borili smo se za našu slobodu i zemlju ne napadajući nikoga – bili smo i sami napadnuti ali smo se odbranili. U godinama koje dolaze ovaj dan ćemo obeležavati uz pomen naših dedova i naših predaka koji su se borili da bi mi imali slobodu da živimo kako želimo, na prostoru koji je naš.

rekao je ovom prilikom istoričar Milovanović.

Vence su položile delegacije Opštine, Policijske stanice Paraćin, Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912 -1920. godine, kao i narodni poslanik Predrag Milošević. Parastos poginulima održao je starešina crkve Svete Trojice u Paraćinu Bratislav Đorđević.

Povezane objave