Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, položeni venci na Spomenik Pobedniku

 Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, položeni venci na Spomenik Pobedniku

Defileom kroz centralnu gradsku ulicu i polaganjem venaca na Spomenik Pobedniku u Paraćinu je obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj praznik obeležava se na godišnjicu proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Svečanu povorku koju su krasile srpske zastave činili su predstavnici lokalne samouprave, zatim delegacija Policijske stanice Paraćin, predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. godine Paraćin, članovi Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja boraca oslobodilačkih ratova, Udruženja ratnih vojnih veterana, SUBNOR-a optine Paraćin, kao i delegacija Kola srpskih sestara.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević rekao je ovom prilikom da iako je ovo relativno mlad praznik treba ga obeležavati na najbolji mogući način, kao i to da se predugo nije poštovala srpska zastava, a ni srpska tradicija.

Ljudi su se godinama unazad borili za Srbiju i davali živote da bi mi sada živeli slobodno i to treba da se poštuje. Dan proboja Solunskog fronta izabran je kao datum kad će se ovaj praznik obeležavati. Poštovanje zastave je postojalo i tada – od 51 pukovske zastave još od Balkanskih ratova pa sve do Prvog svetskog rata nijedna nikada nije pala u ruke neprijatelja. To je veliki ponos našeg naroda. Srpska zastava je za nas svetinja i mi moramo da je poštujemo.

ističe Milićević.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Paraćin Saša Spasojević ne krije zadovoljstvo što je njegovo udruženje deo ove svečanosti:

Izuzetno sam srećan što su se danas ovde okupili građani opštine Paraćin, predstavnici lokalne samouprave i predstavnici svih organizacija koje okupljaju boračko-invalidsku populaciju. Ovo na taj način simbolizuje srpsko jedinstvo čiji dan danas i praznujemo. Ovaj praznik Srbija zaslužuje da ima.

kaže Spasojević

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave praznuje se od 2020. godine. Praznik se obeležava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

Povezane objave