Od danas na platou ispred Biblioteke izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ

 Od danas na platou ispred Biblioteke izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ

24 panoa sa radovima monahinje Marije, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog manastira Rođenja svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, inspirisani jasenovačkim žrtvama čine izložbu na otvorenom ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ Muzeja žrtava genocida koja je danas otvorena na platou ispred Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“.

Prikazani radovi su dela monahinje Marije Antić koja je iz manastira Beške na Skadarskom jezeru došla u manastir Jasenovac.

Ona se tada prvi put susrela sa Jasenovcem i sa celokupnom njegovom istorijom koja je ostavila veliki pečat na njeno dalje delovanje. Naime, ona je svakoga jutra palila tamjan i sveće, čitala i molila se za sve te postradale ljude u Jasenovcu. Po njenom svedočanstvu, samo je jednog jutra dobila inspiraciju da zabeleži sve te slike o kojima je i slušala, i to slikarskom četkicom. Iz te inspiracije nastala su ova dela koja su posvećena stradanju srpskog, romskog i jevrejskog naroda u Jasenovcu. Mi smo izlšžbu nazvali ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ upravo zato što njene slike pozivaju na Vaskrsenje i bude nadu u jedan novi život za koji se ona i svi mi molimo i koji te žrtve zaslužuju.

rekao je  kustos-istoričar Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Postavka obuhvata dvadesetak slika među kojima ima i onih koje prikazuju stradanje dece, stradanje sveštenstva, majki, roditelja. Ovo su prva slikarska dela monahinje Marije koja ranije, sudeći prema rečima kustosa Muzeja žrtava genocida Bojana Arbutine nikada nije uzela slikarsku četkicu u ruke. Sestra Marija na ovaj način učinila je da jasenovačke žrtve nikada ne budu zaboravljene.

Izložba je nastala u saradnji Muzeja žrtava genocida iz Beograda i Odbora Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac. U Paraćinu će biti postavljena narednih mesec dana zahvaljujući dobroj saradnji paraćinskog Zavičajnog muzeja i Muzeja žrtava genocida.

Nakon audio izložbe Jasenovac prošle godine, nastavljamo saradnju sa Muzejem žrtava genocida. Dogovorili smo još nekoliko izložbi, trudićemo se da ih što više u narednom periodu bude ovde, na otvorenom. Mislim da je ovo mesto adekvatno i dovoljno prometno da svi oni koje interesuje, a koji možda ne dolaze toliko često u Muzej ili neku drugu zatvorenu instituciju, mogu da vide radove u prolazu. Izložba ,,Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenjaʼʼ sa 24 panoa biće postavljena do 9. juna na trgu ispred Narodne biblioteke „Dr Vićentije Rakić“.

rekao je Branislav Stojanović, direktor Zavičajnog muzeja.

Povezane objave