Od danas trodnevna žalost u Srbiji, zastave na pola koplja do ponedeljka

 Od danas trodnevna žalost u Srbiji, zastave na pola koplja do ponedeljka

foto: screenshot Topličke vesti/ toplickevesti.com

Danas je u Srbiji počela trodnevna žalost zbog tragedije usled pucnjave koja se 3. maja dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, a u kojoj je život izgubilo osmoro učenika i jedan radnik obezbeđenja ove škole. 

Propisi o obeležavanju dana žalosti nalažu da su organi i organizacije, kao i sva druga pravna lica koja ističu zastavu, dužni da u vreme dana žalosti zastavu Republike Srbije spuste na polovinu jarbola, uz odgovarajuće osvetljenje noću. 

Svaki poslodavac dužan je da na dan žalosti omogući zaposlenima da u isto vreme, minutom ćutanja, odaju poštu nastradalima u nesreći zbog koje je dan žalosti proglašen.

Za vreme dana žalosti je zabranjeno emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima. Propisane kazne za kršenje odredbi ovog Zakona za preduzetnike i pravna lica su od pet do 200.000 dinara, a za fizička lica od dve do 10.000 dinara. 
 

Dan žalosti u obrazovnim ustanovama obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program nastave muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti. Ustanove kulture, muzeji, pozorišta, bioskopi, organizacije koje imaju muzičko-scenske programe obavezni su da svoje programe prilagode danu žalosti.

Dan žalosti u sportskim halama, na stadionima i igralištima obeležava se spuštanjem na pola jarbola ili na pola koplja zastave Srbije i zastava sportskih klubova.

Pre početka sportske manifestacije, sudija zviždukom pištaljke označava početak i završetak odavanja pošte minutom ćutanja, i prikladnih poruka kojima se odaje pošta nastradalim u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Igrači, rezervni igrači, treneri, sudije i svi ostali učesnici sportske manifestacije, kao i prisutni gledaoci (osim nepokretnih invalida), dužni su da pri odavanju pošte minutom ćutanja ustanu i da dostojanstveno obeleže odavanje pošte nastradalima u nesreći zbog koje je proglašen dan žalosti.

Srbiju potresa novo masovno ubistvo u Mladenovcu

Osam osoba je ubijeno, a 14 ranjeno u pucnjavi koja se dogodila sinoć u okolini Mladenovca. Napadač U. B. (21) je uhapšen posle velike policijske potere, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Osumnjičeni je uhapšen u okolini Kragujevca. Za sada motivi ovog zločina nisu poznati.

Povezane objave