OD HIPERREALIZMA DO APSTRAKCIJE – u Kulturnom centru otvorena izložba fotografija nastalih na ovogodišnjoj Sisevačkoj likovnoj koloniji

 OD HIPERREALIZMA DO APSTRAKCIJE – u Kulturnom centru otvorena izložba fotografija nastalih na ovogodišnjoj Sisevačkoj likovnoj koloniji

19 slika vrsnih likovnih umetnika iz svih krajeva Srbije obogatiće likovni fundus grada Paraćina, s obzirom na to da sve slike nastale na ovogodišnjoj Sisevačkoj likovnoj koloniji autori umetnici poklanjaju upravo gradu. Umetnici su u avgustu mesecu nedelju dana proveli na Grzi, družeći se i stvarajući ova vredna dela. Organizator je, kao i svake godine, Kulturni centar Paraćin.

Ove godine, moram neskromno da kažem, da smo imali zaista sjajnu selekciju ozbiljnih umetnika svih profila i generacija. To se odnosi i na umetnike koji su po godinama mladi, ali po biografijama i svom obrazovanju itekako nagrađivani i talentovani, i zaista prekaljene umetnike i neke od najpoznatijih savremenih srpskih slikara. Njih desetoro su ostavili u amanet 19 slika kulturnom centru i gradu Paraćinu. Za one koji ne znaju, naš depo ima oko 500 slika i umetničkih radova koje čuvamo a koji su nastali na Sisevačkoj koloniji. Prva je bila još davne 1975. godine. Dakle, za dve godine nas čeka jedan lep i veliki jubilej od 50 godina. Ja sam istraživao malo i došao do podatka da je Sisevačka likovna kolonija jedna od tri najstarije u zemlji, a jedna od pet najstarijih na prostorima bivše Jugoslavije. Dakle, zaista jedna lepa tradicija i nadam se da će posetioci uživati u ovoj izložbi.

rekao je Nenad Jevtić, direktor Kulturnog centra na otvaranju izložbe.

Autori slika rađenih najraznovrsnijim tehnikama dolaze iz svih krajeva Srbije i poznati su u slikarskim krugovima. Nažalost, jedan od autora, višestruko nagrađivani slikar Dragan Bartula iz Loznice preminuo je samo desetak dana nakon održavanja Sisevačke likovne kolonije. Zato će, za jedinu učesnicu iz Paraćina Zoricu Đorđević čiji je Bartula prijatelj, nakon ove kolonije ostati malo gorčine.

Proveli smo pet dana na toj koloniji, maltene nerazdvojni, i jako smo bili dobri prijatelji i mnogo me je pogodila ta vest. Tako da je to utisak ove kolonije, zaista.

rekla je Zorica Đorđević, akademski vajar.

S obzirom na to da je vajar, Zoricine slike izlaze iz okvira dvodimenzionalnog i zaista opčinjavaju kompozicijom i tehnikom. Zorica kaže da svojim delima nikada ne daje nazive i da se na početku stvaranja ne zna gde će je „put odvesti“ i kako će izgledati delo na kraju.

S obzirom na to da sam vajar po struci, idem ka toj reljefnoj slici. One nisu smišljene, prosto je to nešto što izađe iz mene, kao neka moja podsvest, neka moja priča iz duše. Konkretne inspiracije nema, to sam ja.

Zadovoljna sam celom kolonijom, zaista su svi autori dobri na svoj način i jedinstveni. To mi je i bio cilj kad sam sazivala koloniju, da budu svi različitih senzibiliteta.To smo i dobili – od hiperrealizma do apstrakcije, što i jeste cilj, da budemo svi različiti.

istakla je Zorica Đorđević.

Svi zainteresovani će izložbu moći da pogledaju do 17. novembra, do kada će biti postavljena u galeriji Kulturnog centra Paraćin. Deo atmosfere sa otvaranja možete pogledati OVDE.

Povezane objave