Održana svečana sednica Skupštine opštine, dodeljene nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima

 Održana svečana sednica Skupštine opštine, dodeljene nagrade zaslužnim pojedincima i kolektivima

Svečanom sednicom Skupštine opštine u sali Pozorišta obeležen je 27. septembar, Dan opštine Paraćin. Sednica je počela minutom ćutanja zbog nemilih događaja na Kosovu i Metohiji. Sednicu je otvorila predsednica SO Paraćin Slavica Jovanović koja je najpre izrazila žaljenje zbog dešavanja na KiM i izjavila sučešće porodicama nastradalih.

Predsednica SO nas je podsetila zbog čega je 27. septembar značajan za Paraćince, te istakla da se te 1375. prvi put Paraćin pominje kao Parakinov brod, a bio je poznat kao trgovačko mesto na raskrsnici puteva.

U periodu od prethodne svečane sednice do danas održano je 16 redovnih skupštinskih zasedanja na kojima su donete značajne odluke, planovi, programi i drugi akti iz nadležnosti lokalne samouprave. Svakodnevnim naporima činimo sve da Paraćin postane značajan privredni i kulturni centar, ostane mesto dobrih i gostoljubivih domaćina, da vratimo stari sjaj našim selima koja nas hrane i vekovima čuvaju naša ognjišta. Da mladi ljudi ostanu ovde, formiraju porodice i zapošljavaju se. Da se naša deca, talentovani učenici i sportisti, umetnici, slikari, inženjeri rado vraćaju i svojim znanjem i radom doprinose razvoju i afirmaciji naše opštine.

rekla je Slavica Jovanović, predsednica SO Paraćin.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević osvrnuo se na do sada učinjeno u ovoj, ali i prethodnoj godini. Prema Milićevićevim rečima, Paraćin je mesto koje se promenilo – na bolje.

Veoma je bitno da imamo zajedničku viziju napretka i razvoja opštine Paraćin. Gradili smo naše mesto, učinili ga boljim mestom za život svih naših građana. Ovo je prilika i da se pohvalimo urađenim u prethodnom periodu. Najviše se ulagalo u infrastrukturne projekte, školstvo, zdravstvo, kulturu. Mislim da smo uradili dosta. Naravno, uvek može i više i bolje. Podatak je da u toku ovih godinu dana i do kraja godine u opštini Paraćin ima preko 50 gradilišta – pet mostova, 22 nove seoske ulice, 7 gradskih ulica, oko 25km rehabilitovanih puteva, 4 nova dečija igrališta koja će biti završena do kraja godine. 10 rekonstrukcija mesnih zajednica po selima i gradu, 11 rekonstrukcija sa adaptacijom školskih objekata, Muzej staklarstva počinje sa izgradnjom druge faze.

rekao je Vladimir Milićević.

Prisutni su imali priliku i da pogledaju promo film o opštini Paraćin sa onim što je urađeno u prethotne tri godine.

Ovom prilikom, kako to već tradicija nalaže, uručene su ovogodišnje Septembarske nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima, udruženjima i ustanovama. 

Zlatna plaketa dodeljena je ministru odbrane Republike Srbije Milošu Vučeviću koji nije prisustvovao sednici, ali i ambasadoru Švajcarske u Srbiji Njegovoj ekselenciji Ursu Šmitu koji ovih dana boravi u Paraćinu. Zlatna plaketa i novčana nagrada sasvim zaslućeno pripala je nastavniku engleskog jezika Borku Petroviću koji je prošle godine proglašen za najboljeg edukatora sveta. 

Prosto ne mogu da verujem da već prošlo godinu dana, drago mi je da za tih godinu dana sam mogao da napišem dosta članaka za novine, za razne časopise, što su me pozivali u emisije i to sve dokazuje da ipak obrazovanje ima neko svoje mesto. Zauzeli smo baš onako pozitivne stupce u štampi i toplije boje reflektora usmerili ka obrazovanju i to mi je drago – što sam iskoristio tu neku svoju trenutnu popularnost da bih skrenuo pažnju na ono što mi radimo u Paraćinu, u školi, u Srbiji, da ceo svet to vidi.

rekao je prof. Borko Petrović.

Nosioci srebrne plakete su Književni klub Mirko Banjević, FK Jedinstvo i dr Milivoje Milošaković, hirurg u penziji.

Bronzana plaketa dodeljena je Ambasadi Poljske, zatim Ministarstvu za javna ulaganja, slikaru Boru Lekić, neurohirurgu dr Vesni Simić i Radiju Kanal M. 

Sednici je prisustvovao i Rafal Perl, ambasador Poljske u Srbiji, predstavnici pobratimskih opština, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Sanja Lakić, narodni poslanici Nevena Đurić, Dalibor Šćekić i Darko Jovanović, zatim predstavnici vojske, policije, Suda i Tužilaštva.

Muzički program koji je pratio svečanu sednicu bio je prilagođen Danu žalosti proglašenom zbog nedavnih dešavanja na Kosmetu, a u njemu su učestvovali učenici i profesori OMŠ Milenko Živković iz Paraćina.

Povezane objave