Oko 300 paraćinskih maturanata deo međunarodne manifestacije „Evropa pleše“

 Oko 300 paraćinskih maturanata deo međunarodne manifestacije „Evropa pleše“

I ove godine učenici završnih godina srednjih škola u paraćinu izveli su Maturski ples, plešući tradicionalno na platou u centru grada uz svima dobro poznatu Štasovu kompoziciju „Slepi miš“. Maturanti su sugrađane počastili najpre defileom kroz centar grada, da bi potom, tačno u podne plesali zajedno sa vršnjacima iz čitave Evrope.

Organizatori maturskog plesa u Paraćinu su Dom omladine, uz pokroviteljstvo Opštine Paraćin, kao i profesori fizočkog vaspitanja u srednjim školama.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival“ ili Maturantski Ples u Srbiji je počela 2005. godine a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo, najvećom zaslugom njihovog bratskog grada Maribora. Ovo je 17. godina da Srbija pleše sa Evropom u znak završetka jedne etape školovanja, a Paraćin je jedan od gradova koji se ovoj manifestaciji priključio 2008. godine.

Svi maturanti plešu istu koreografiju, uz muziku Johana Strausa „Slepi miš“, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne. Na osnovu toga obara se i Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu. Rekord koji je oboren još 2011. god. iznosi 33.202 plesača.

Povezane objave