Osnovci izveli „Epsku papazjaniju“ u drenovačkom Domu kulture

 Osnovci izveli „Epsku papazjaniju“ u drenovačkom Domu kulture

Pred mnogobrojnom publikom juče je u Domu kulture u Drenovcu odigrana p,,Epska papazjanija“ – predstava u kojoj su učestvovali učenici mlađih i starijih razreda škole u Drenovcu. Za organizaciju i režiju kao i tekst bila je zadužena nastavnica Gordana Petrović, a za muzičke tačke i koreografiju nastavnica Tanja Stojković.

Predstava počinje kao poznata šaljiva priča ,,Ero s onoga sveta da bi se na kraju završila sa fabulom priče kojom je i počela . U ,,Epskoj papazjaniji“ stvara se jedan poseban svet srpskih junaka narodne književnosti u kome likovi dobijaju jednu različitu notu drugačiju od one na koju su navikli da slušaju u školi,a sa učešćem u predstavi učenici postaju i deo tog sveta, što je posebna draž. – kaže autorka predstave Gordana Petrović.


Cilj ovih predstava je da zabave, ali i da edukuju mlade,te osim što sadrže gradivo koje je aktuelno, ,,Epska papazjanija“ prenosi i dublju poruku koja se tiče samog karaktera srpskog naroda, izvučenog iz konteksta narodnog pesnika. Sama simbolika ,,Epske papazjanije“ nam govori da je u njoj sve pomešano i u haosu, ali na kraju sa izvesnim smislom. Ovakav vid rada sa decom uči ih da neguju prave vrednosti.
Ovo je druga predstava u nizu prednovogišnjih predstava koje su izvođene u Drenovcu i nadamo se da će to postati tradicija. – dodaje autorka.

Povezane objave