Oživljavanje vintage predmeta kroz pop-up dizajn na primeru paraćinskog stakla – u Zavičajnom muzeju u toku Digital Glass LAB radionice

 Oživljavanje vintage predmeta kroz pop-up dizajn na primeru paraćinskog stakla – u Zavičajnom muzeju u toku Digital Glass LAB radionice

U paraćinskom Zavičajnom muzeju premijerno je predstavljena vintage mini kolekcije presovanog i duvanog stakla Srpske fabrike stakla Paraćin koja nosi naziv “Paraćinska nostalgija”. U pitanju su komadi stakla jedne od najpopularnijih kolekcija čaša za ugostiteljstvo paraćinske fabrike koji su „oživljeni“ intervencijama dizajnerskog dvojca Antee Arizanović i Jovane Božović koje čine dizajnerski studio REMAKE. 

Uradili smo jednu mini kolekciju koja se tiče redizajniranja paraćinskog stakla, nekih raritetnih komada iz paraćinske Staklare jer se to fantastično uklopilo sa onim što mi kao REMAKE radimo i principa u koje mi verujemo. Mi se isključivo od početka bavimo redizajnom starih porcelanskih predmeta, između ostalih i stakla, i onda je ova priča oko redizajniranja starog stakla i davanja neke nove vrednosti starom staklu bila za nas kao neki poziv koji se podrazumevao. Mi iz REMAKE-a volimo da kažemo da se trudimo da postanemo nasleđe nove generacije. Mi želimo da oživimo paraćinsko staklo i da mu prosto damo neki duh, šarm i dizajn ovog trenutka u kome se sada nalazimo, i tako poprimi jedan novi, moderniji oblik.

kaže Jovana Božović iz dizajnerskog studija REMAKE.

Dvadesetak Paraćinaca, učesnika radionice danas će upravo od Jovane i Antee iz REMAKE-a saznati kako teče postupak pop-up intervencije na staklu i imati priliku da se u istom oproba.

Polaznici će moći u saradnji sa nama da osmisle svoju čašu – vizuelno da smisle kako bi ona trebalo da izgleda, a onda ručno i da je naprave. Tu čašu koju su sami napravili moći će da ponesu. Tehnika kojom mi radimo je kolažna – koriste se preslikači koji se rade sito štampom; znači mi osmislimo šta želimo da bude naš koncept, napravimo preslikače tehnikom sito štampe i kolažno ih lepimo na porcelanske ili staklene predmete. Oni se peku na visokim temperaturama; Antea voli da kaže da oni na tim visokim temperaturama kada onako pregoreizgube onu neku lošu možda staru energiju i postanu neki potpuno novi predmeti.

objašnjava Jovana Božović.

Radionice će se u Muzeju odvijati i sutra, u okviru inicijative “Digital Glass Serbia”. Premijera se održava u okviru dvodnevnog Creative Glass LAB-a – eksperimentalnog programa za revitalizaciju Paraćinskog staklarstva i proslave UN Međunarodne godine stakla.

Zavičajni muzej Paraćin zajedno sa Institutom za kreativno preduzetništvo i inovacije već dve godine radi na revitalizaciji staklarskog nasleđa. U sklopu toga danas i sutra organizujemo radionice za rad na staklu; prvog dana sa nama je REMAKE studio, a drugog dana polaznici će raditi monograme zajedno sa umetnicom Sarom Masnikosom.

kaže Tijana Pešić iz Zavičajnog muzeja.

Creative Glass LAB deo je inicijative “Digital Glass Serbia” posvećene zaštiti i revitalizaciji Paraćinskog staklarstva koju sprovode Zavičajni muzej Paraćin i Institut za kreativno preduzetništvo i inovacije , a održava se pod pokroviteljstvom Međunarodog komiteta za staklo – organizatora UN Međunarodne godine stakla.

Povezane objave