Paraćinac Saša Petrović istrčao Međunarodni polumaraton u Temišvaru i posetio Savez Srba Rumunije

 Paraćinac Saša Petrović istrčao Međunarodni polumaraton u Temišvaru i posetio Savez Srba Rumunije

Ovog vikenda je u Rumuniji, u Temišvaru održan Međunarodni polumaraton na kome je učestvovao Paraćinac prof. Saša Petrović. Na polumaratonu je učestvovalo oko 1500 takmičara iz celog sveta.

Osim uspešno istrčane distance od 21km, prof Petrović je iskoristio priliku da poveže našu Opštinu sa srpskom zajednicom u Temišvaru. Aktivnost je sprovedena posetom Savezu Srba Rumunije gde je Petroviću domaćin bila generalni sekretar Saveza Zlatiborka Markov.

Petrović je gospođi Markov, zahvaljujući paraćinskoj Biblioteci, uručio dar u vidu knjiga paraćinskih pisaca (među kojima profesora Irene Miletic, prof. Predraga Petrovića, Stefana Simića), ali i tegle meda kao vid domaće radinosti naše opštine – proizvode predsednika udruženja paraćinskih pčelara Nebojše Ponjevića, zatim poljoprivrednog gazdinstva Zorana Jovanovića iz Zabrege kao i pčelinjaka porodice Đorđević iz Klačevice). Autentični darovi iz Paraćina ovom prilikom stigli su u Temišvar.

Tema razgovora su bili pre svega učenici naših škola i šta je najbolje za njih (kroz neke eventualne razmene, ekskurzije i sve ono što je za dobro đaka…Zatim osvrt na Srpsku zajednicu i Srbe na ovim prostorima koji su tu po nekim podacima i nevezano za Seobe, dakle još od 6. veka. Neizbežna tema je bio i Dositej Obradović i njegovo rodno mesto Cakovo koje je u blizini Temišvara.

kaže Petrović.

Profesor fizičke kulture Saša Petrović još jednom je iskoristio priliku da promoviše svoj grad preko nastupa na polumaratonima kao najboljoj priredbi zdravlja, sportskih navika kao i pozitivnog odnosa prema životu.

Zahvaljujući ovakvim aktivnostima ruše se granice, otvaraju novi vidici kao i pojačava konekcija među Srbima a i svim ljudima dok nekim našim nekadašnjim značajnim događajima ne damo da odu u zaborav.

zaključuje Petrović.

Aktivnosti Paraćinca Saše Petrovića podržali su SC Paraćin, NB „Dr Vićentije Rakić“ i nekolicina paraćinskih privrednika.

Povezane objave