Paraćinci danas slave Svetu Trojicu

 Paraćinci danas slave Svetu Trojicu

Paraćinska crkva Svete Trojice danas proslavlja svoju slavu, praznik po kome i nosi naziv, a koja se smatra i gradskom slavom Paraćina. Tim povodom danas se u Crkvi okupio veliki broj vernika koji su prisustvovali služenju Svete liturgije. Paraćinsku Crkvu povodom obeležavanja ovog značajnog praznika posetio je i vladika požarevačko-braničevski Ignatije.

Srećna slava ovome gradu, srećna slava svim vernicima. Pedeseti dan posle Vaskrsenja, naša Crkva slavi silazak Svetoga duha na apostole i to označava početak obećanja koje je Gospod dao. Gospod se vazneo od nas u četrdeseti dan, ali je obećao utešitelja koji će sići na svako telo – to znači da svako ko je kršten ima na sebi pečat dara Duha Svetoga. Bez zajednice sa Bogom nema večnog života, tj. nema spasenja. Zajednica koja nam donosi život večni jeste u Crkvi, na liturgiji, u pričešću jer se tu zaista sjedinjujemo sa Gospodom Isusom Hristom, a osnov za to jeste krštenje. Naša crkva se temelji na zajednici tri ličnosti – Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga. Samo u zajednici možemo prevazići sva iskušenja ovoga sveta i ono što nam je Gospod obećao, da budemo sinovi svetlosti, sinovi dana i da svi uđemo u radost Gospodara našega. Još jednom: srećna slava grade Paraćine, srežna slava svima vernim, od Gospoda vam svako dobro, dođite u Crkvu i na liturgiju.

kaže Bratislav Đorđević, starešina crkve Svete Trojice u Paraćinu.

Ovogodišnji kolačar je Paraćinac Dejan Marković. Ovaj praznik najznačajniji je posle Božića i Uskrsa i slavi se tri dana. Uvek „pada“ u nedelju, pedeseti dan posle Uskrsa. Običaj je da se na ovaj praznik u crkve i hramove unosi osvećena zelena trava i cveće.

Povezane objave