Paraćinke bolji strelci od muškaraca

 Paraćinke bolji strelci od muškaraca

foto: A.R. lična arhiva

Iako većinu posetioca jedine streljane u Pomoravlju čine muškarci, pripadnice lepšeg pola pokazale su se kao preciznije u rukovanju vatrenim oružjem, dosadašnji je utisak Andrije Radivojevića – direktora sportskog društva „Area 35“ iz Paraćina. Prema njegovim rečima, kroz streljanu je prošlo gotovo 10 puta više muškaraca nego žena, ali rezultati na meti govore u korist dama:

Muškarci su se kao dečaci igrali plastičnim puškama i pištoljima, a imaju i stereotipe na osnovu filmova – o hvatu, stavu i načinu na koji se to radi. Veoma je teško da im posle 15 minuta priče ovde to izbaciš iz glave, uglavnom rade kako sami misle da treba i onda to dovodi do slabijih rezultata na meti. Sa druge strane, devojke dolaze bez predznanja, mnogo bolje prihvataju pravila o stavu, disanju, okidanju i zato se pokazuje da imaju bolje rezultate. 

Opus vatrenog oružja streljane koja se nalazi kod hotela Petrus kreće se od malokalibarskih pištolja pa sve do najjačeg pištolja na svetu – Desert Eagle u kalibru .44 Magnum. Petnaestak pištolja i sedam pušaka na raspolaganju je svim punoletnim licima koja ispunjavaju jedan uslov – da nisu pod uticajem alkohola niti bilo kojih psihodeličnih supstanci. Prema Andrijinim rečima, interesovanja za ovaj vid rekreacije u Paraćinu ima, ali još mnogo toga može da se uradi na njegovoj popularizaciji.

Naši najčešći posetioci su mladi, osobe između 25 i 35 godina, uglavnom oni koji nisu služili vojni rok i nisu nikad imali ovakvo iskustvo. Dolaze iz znatiželje, da bi probali nešto novo. Pored Magnuma kog muškarci najviše vole, najpopularnije oružje je ono koje se viđa u filmovima – Glok, Bereta, CZ 99, za koje su ljudi već čuli.

kaže Radivojević, koji je i jedan od tri instruktora u streljani.
foto: A.R. lična arhiva

Kako ne bi ugrozio sebe, a ni druge, svako ko dođe s namerom da puca najpre će biti upoznat sa osnovnim pravilima bezbednosti, kao i tehnikama i stavu prilikom rukovanja vatrenim oružjem. Instruktori su sve vreme pored osobe koja puca, a s obzirom na to da je projekat streljane urađen i izveden u skladu sa balističkim pravilima, svi bezbednosni standardi su ispunjeni. 

foto: A.R. lična arhiva

Nedavno je formiran i klub Area 35 koji okuplja takmičare u praktičnom streljaštvu. Osim Radivojevića koji je i višestruki prvak Srbije u ovom sportu, Area 35 ima nekoliko članova iz Srbije i Bugarske koji se mogu pohvaliti medaljama na državnim, ali i međunarodnim takmičenjima.

Povezane objave