Performansom u centru grada DOK obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

 Performansom u centru grada DOK obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima

foto: DOK

Ukoliko ste se sinoć oko 21h našli u centru grada, imali ste priliku da vidite najčeše slučajeve u kojima su osobe žrtve trgovine ljudima. Naime, Drenovački omladinski klub sinoć je simbolično obeležio Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima uličnim performansom na trgu u centru Paraćina. Performansom u kome su učestvovali mladi iz opštine Paraćin  slikovito je predstavljeno kako izgleda žrtva kojoj je oduzet pasoš nakon prelaska granice, kako izgledaju sumnjivi oglasi za posao i slične situacije iza kojih se može kriti trgovina ljudima.

foto: DOK

Veoma je bilo izazovno održati performans, koji je temeljno i dugo spreman zbog loših vremenskih (ne)uslova. Mi smo sa smanjenim kapacitetima i usled sprečenosti mladih zbog nevremena da budu učesnici/ce performans ipak održali, ali planiramo da ovaj događaj ponovimo tokom leta da bi smo postigli još jači efekat sa cljem informisanja građana/ki“ .

kaže Aleksandra Paunović, koordinatorka projekta.
foto: DOK

Pažnju dece, mladih, ali i starijih koji su se u periodu održavanja performansa našli na trgu, privukla je scena u kojoj je devojčica primorana na prosjačenje i bila maltretirana psihički i fizički od strane zlostavljača. Performans je završen puštanjem balona u vazduh, čime je simbolično odata počast žrtvama trgovine ljudima i eksploatacije – kažu iz Drenovačkog omladinskog kluba.

foto: DOK
foto: DOK

Ovo je jedna od aktivnosti koju Drenovački omladinski klub sprovodi u okviru realizacije projekta „Ne cenkanju ljudskim životima“ fondacija Trag i OAK.

foto: DOK

Povezane objave