Pilot Života Đurić – srpski heroj i prva žrtva bombardovanja 1999.

 Pilot Života Đurić – srpski heroj i prva žrtva bombardovanja 1999.

foto: screenshot https://www.facebook.com/bracaratnici/photos/a.730249190341327/738335812865998/

25. marta 1999. godine poginuo je, na borbenom zadatku, pilot potpukovnik Života Đurić, komandant 241. lovačko-bombarderske eskadrile. On je bio prva žrtva NATO bombardovanja, prvi srpski pilot koji je svoj život položio služeći otadžbini.

Kada je potpukovnik Života Đurić, neposredno pred početak NATO bombardovanja, u brišućem letu nadleteo svoj rodni Davidovac i mahnuo krilima mnogi su to shvatili kao oproštaj – pisao je RTS. I ispostaviće se da je tako i bilo.

Ujutru 25. 3. 1999. krenuli su u napad na komande kampove i kasarne OVK. Letelo se u brišućem letu, brzinom od 800 km na sat. Đurić je kod Glogovca uništio bazu OVK sa dve bombe. Pogođen je sa zemlje, najverovatnije iz teškog mitraljeza.

Komandanta Životu Đuriću dva dana su vodili kao nestalog. Sahranjen je u rodnom Paraćinu i iza njega je ostala supruga Biljana, ćerka Ana i sin Aleksandar. Imao je nepunih 36 godina.

Za vreme bombardovanja, 98. lovačko-bombarderski avijacijski puk je izgubio samo jednog pilota. To je bio Života Đurić.

Prošle godine, na godišnjicu njegove smrti u rodnom Davidovcu otkrivena je spomen-bista potpukovnika Đurića, kako priča o njegovom herojstvu nikada ne bi bila zaboravljena.

Na linku je dokumentarac RTV Kanal M Života Đurić – život, junaštvo, pamćenje, nastao u slavu ovog heroja.

Povezane objave