Pokazna vežba prve pomoći za starije osnovce OŠ „Momčilo Popović Ozren“

 Pokazna vežba prve pomoći za starije osnovce OŠ „Momčilo Popović Ozren“

Za učenike sedmog i osmog razreda OŠ „Momčilo Popović Ozren“ Crveni krst je u fiskulturnoj sali ove škole organizovao predavanje i pokaznu vežbu prve pomoći u stanjima bez svesti. U demonstraciji su učetvovali volonteri Crvenog krsta, a predavač je bio dr Miloš Matić, stručni saradnik Crvenog krsta. Dr Matić osnovcima je pokazao kako se pristupa osobi za koju utvrdimo da nema svest, a kako ako je slučaj da nema ni znakova disanja i rada srca.

Ukoliko osoba nema svest, a pritom diše i ima rad srca – ne radimo reanimaciju već postavljamo u bočni položaj za oporavak. Ukoliko nema ni disanja i pulsa pristupamo merama kardio-pulmonalne reanimacije, odnosno oživljavanju. Prvi minuti su jako važni u toj situaciji – u prvih 10 minuta mi možemo da učinimo zaista puno da ostavimo, takoreći, mozak u životu. Mozak može bez kiseonika da ostane 3-5 minuta i da nastavi da funkcioniše normalno. Svaki minut posle toga, verovatnoća da se nivo moždanih funkcija smanji je za po 10%, što praktično znači da su posle nekog 15. minuta šanse da preživi minimalne.

objašnjava dr Miloš Matić.

Upravo zbog važnosti brze reakcije, neophodno je podići svest ljudi o značaju poznavanja pravila pružanja prve pomoći, smatraju iz Crvenog krsta, a deca uzrasta 7. i 8. razreda već su dovoljno velika da mogu biti oni koji pružaju pomoć oživljavanja ukoliko je potrebno. Ova vežba ujedno je i uvertira kada je oblast prve pomoži u pitanju, a ova godina biće ispunjena aktivnostima s tom tematikom, najavljuje Miroslav Mitrović, referent programskih aktivnosti paraćinskog Crvenog krsta.

Slede nam takmičenja i za osnovne i srednje škole – biće održano najpre opštinsko, a onda će pobednici i iz osnovnih i srednjih škola ići na regionalno takmičenje. Posebno bih pohvalio saradnju sa osnovnim školama jer mi tokom cele godine imamo ovu akciju. Ja se nadam da svi shvataju važnost i bitnost barem osnovnog znanja iz prve pomoći, jer ona u prvim trenucima – ukoliko se ukaže pravovremeno i kvalitetno može da spasi nekome život.

objašnjava Mitrović.

U danas izvedenoj pokaznoj vežbi učetvovali su volonteri iz podmlatka Crvenog krsta a koji su prošli obuku iz prve pomoći. Osim što su pratili demonstraciju oživljavanja, učenici su imali priliku i da učestvuju u segmentima vežbe i sami isprobaju tehnike oživljavanja.

Povezane objave