Polaganjem venaca i pomenom žrtvama obeležena 24-godinšnjica od početka NATO bombardovanja

 Polaganjem venaca i pomenom žrtvama obeležena 24-godinšnjica od početka NATO bombardovanja

Boračka udruženja paraćinske opštine u saradnji sa lokalnom samoupravom organizovala su danas obeležavanje Dana sećanja na početak NATO agresije, kod Spomenika palim borcima u ratovima od 1990. do 1999. godine. Pre 24 godine, 24. marta 1999. godine, 19 zemalja NATO alijanse započelo je akciju koju su nazvali „Milosrdni anđeo“, a koja je trajala 78 dana.

Vence na spomenik kod srednjoškolskog centra položile su delegacije Opštine Paraćin, Vojske Srbije, Policijske stanice Paraćin, Udruženja ratnih vojnih invalida, zatim Udruženja boraca otadžbinskih ratova, ratnih veterana Paraćin, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920; SUBNOR-a, Udruženje vojnih penzionera, 549. motorizovane brigade, OO Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Parastos stradalima u bombardovanju 1999. godine održao je starešina paraćinske Crkve Svete Trojice Bratislav Đorđević, a u svečanom programu učestvovao je Crkveni hor i Vasilija Šćepanović.

Prisutnima su se obratili zamenik predsednika opštine Paraćin Milan Simić i predstavnik boračkih udruženja Mileta Bursać:

Želeo bih da nam se ne ponove nikad one strašne situacije koje su se događale devedesetih godina i ’99. godine. poželeo bih narednim generacijama i potomcima da bitke koje vodimo i koje budemo dobijali ne budu na ratištima, već u nauci, kulturi, sportu, ekonomiji. Da to budu naši uspesi i naše pobede u buduće vreme.

rekao je zamenik predsednika opštine Paraćin Milan Simić.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 dece i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Prema istom izvoru, ranjeno je oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, dok se 25 osoba i danas vodi kao nestalo.

U ime svih boračkih udruženja sa teritorije opštine Paraćin okupljenima se obrati M. Bursać kji je podsetio na štetu pričinjenu Saveznoj Republici Jugoslaviji tokom 78 dana NATO agresije:

To je bio najveći vojni sukob na našim prostorima od vremena Drugog svetskog rata.Intervencija NATO izvršena je bez odobrenja Saveta bezbednosti, zbog optužbe da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Vazdušni napadi vremenom su osim vojnih, prošireni na civilne i privredne objekte. U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško je oštećena infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve, manastiri. Ubijeno je najmanje 3.000, a ranjeno i povređeno više od 12.500 hiljada ljudi.

neki su od podataka koje je izneo predstavnik boračkih udruženja.

Nato bombardovanje 1999. godine otpočelo je 24. marta, a završeno 10. juna vojno-tehničkim sporazumom u Kumanovu koji je podrazumevao povlačenje Vojske Srbije sa teritorije KiM i ulazak međunarodnih vojnih trupa u pokrajinu. Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika u sastavu misije KFOR iz 36 zemalja.

Povezane objave