Položeni venci na Spomenik Branku Krsmanoviću, obeležavanju Dana oslobođenja Paraćina prisustvovala delegacija Ambasade Ruske federacije

 Položeni venci na Spomenik Branku Krsmanoviću, obeležavanju Dana oslobođenja Paraćina prisustvovala delegacija Ambasade Ruske federacije

Polaganjem venaca na spomenik Branku Krsmanoviću obeležen je 13. oktobar, Dan oslobođenja Paraćina u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Opštine Paraćin, Ambasade Ruske federacije, zatim Srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša, Policijske stanice i Vatrogasne službe Paraćin, delegacija SUBNOR-a, Udruženja ratnih vojnih invalida opštine Paraćin, Udruženja potomaka ratnika Srbije u ratovima od 1912-1920. godine, kao i Ratnih veterana opštine Paraćin.

Ovo je dan kada se sećamo konačnog oslobođenja našeg grada od fašističke Nemačke, ali i svih onih koji su svoje živote izgubili na putu do tog oslobođenja. Paraćin je u ovom ratu imao dva narodna heroja – Momčila Popovića Ozrena i Branka Krsmanovića, na čijem su spomeniku danas položeni venci.

Prisutnima se obratio drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Andrej Buravov koji je izrazio zadovoljstvo što ima priliku da danas bude u Paraćinu:

Čast mi je da u ime Ambasade Rusije danas, na dan oslobođenja Paraćina, da čestitam vama, srpskoj braći. Rame uz rame su se naši preci borili protiv apsolutnog zla, fašističke zaraze. rame uz rame, oslobodili su Jugoslaviju, Srbiju. Svake godine dolazimo na grobna mesta, kod spomenika, memorijala…širom Srbije, da odamo počast palim borcima zahvaljujući kojima sad mi postojimo. Zaista cenimo da bratski srpski narod deli iste vrednosti zahvaljujući kojima smo uvek bili na istoj i na pravoj strani istorije.

Danas stojimo ispred spomenika Branka Krsmanovića. Da vam otvoreno kažem, juče sam upoznao njegovu biografiju i bio sam veoma oduševljen. Zato što je ovaj čovek za mene kao baklja – svojom borbom je osvetlio je put za druge i kao baklja je izgoreo za svoje ideale, za patriotizam, za otadžbinu. Ali nije postao pepeo, već svetionik a sve buduće generacije koje gledaju njegov podvig.

rekao je Buravov.

U ime Opštine Paraćin, građanima i okupljenim delegacijama obratio se zamenik predsednika Opštine Paraćin, Milan Simić.

Svima nama čestitam Dan oslobođenja Paraćina, 13. oktobar. Danas se sećamo svoh ratova, pa naravno i Drugog svetskog rata i svih žrtava koje su dale svoje živote da bismo mi danas uživali u miru i slobodi. Da se ovih dana sećamo žrtava, a da novih više nikada ne bude. Da bijemo neke druge bitke, na nekim drugim poljima, i da dobijamo ratove u nauci, u sportu, u privredi i da to budu naši najveći uspesi, a da naravno više nikada žrtava u ratovima ne bude.

istakao je Simić.

U muzičkom programu učestvovao je hor OMŠ „Milenko Živković“ i Kristina Kika Vasić, učenica ove škole, kao i učenici OŠ „Branko Radičević“ Popovac.

 

Povezane objave