POPIS 2022- na šta smemo da ne odgovorimo, a za šta možemo biti novčano kažnjeni?

 POPIS 2022- na šta smemo da ne odgovorimo, a za šta možemo biti novčano kažnjeni?

foto: pixabay.com

Popis stanovništva počeo je ove subote i trajaće do 31. oktobra. Poslednji je rađen 2011. godine, a sada, 11 godina kasnije popisivači će građanima postaviti čak 69 pitanja. Popisna komisija u Paraćinu sastoji se od 102 popisivača.

Pitanja u uvodnom delu odnose se na lične podatke građana – pol, datum i mesto rođenja, mesto stanovanja, državljanstvo…Zatim slede pitanja koja se tiču bračnog odnosno porodičnog statusa, broja dece, obrazovanja, osnovnih izvora prihoda, zanimanja.

Pored ovih, na popisu građani će biti upitani i o prostoru u kome stanuju (adresa, vrsta stambenog prostora, površina stana, broj soba, opremljenost instalacijama i pomoćnim prostorijama, vrsta energenta koji se koristi za grejanje, kao i podaci o osnovnim karakteristikama zgrade u kojoj se stan nalazi).

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević izjavio je nedavno za medije da su sva pitanja koja će biti postavljena građanima standardna i slede preporuke UN i Evrostata.

Prema propisima, učešće na Popisu je obavezno, odnosno građani su u obavezi da daju tačan odgovor na sva postavljena pitanja. Jedini izuzeci su pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovest, na koja građani ne moraju da odgovore.

Popisivači ne bi smeli da insistiraju na odgovorima na ova pitanja a ako to čine, za njih su zaprećene novčane kazne do 50.000 dinara. Sa druge strane, građani koji odbiju da učestvuju u popisu, ili koji daju netačne i nepotpune odgovore po Zakonu mogu biti novčano kažnjeni u visini od 20.000 do 50.000 dinara.

Povezane objave