Poznato koja udruženja će biti finansirana za projekte u kulturi – najviše novca iz budžeta za Udruženje mladih Paraćin i FG Dankovo

 Poznato koja udruženja će biti finansirana za projekte u kulturi – najviše novca iz budžeta za Udruženje mladih Paraćin i FG Dankovo

screenshot: paracin.rs

Dvanaest subjekata u kulturi – organizacija i pojedinca, moći će u 2024. godini da realizuju projekte iz oblasti kulture uz pomoć finansijskih sredstava iz budžeta Opštine Paraćin. Za ovu namenu izdvojeno je 4 miliona dinara, a prema objavljenoj odluci o raspodeli novca, utrošeno je 64.000 manje od toga. Najviše novca opredeljeno je za Udruženje mladih Paraćin koje će dobiti 650.000 i Folklornu grupu Dankovo za koju je namenjeno 550.000 rsd.

Evo liste subjekata i opredeljenog novca na konkursu iz oblasti kulture:

Odlukom je odbijeno čak 26 prijava – sve do jedne zbog nedovoljnog budžeta. U obrazloženju stoji da je komisija prepoznala vrednost projekta, ali ga nije podržala zbog ograničenih sredstava u budžetu.

U toku novi konkurs Opštine Paraćin za izbor projekata u kulturi

Svoju šansu odbijeni subjekti u kulturi ne moraju da čekaju dugo, jer je već raspisan novi konkurs iz oblasti kulture, a ovoga puta 2 miliona za tu namenu dolaze iz budžetske rezerve. Sredstva za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi koji će se realizovati u 2024. godini, opredeljuju se Odlukom o budžetu opštine Paraćin za 2024. godinu i Rešenjem o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve br. 001751679 2024 06446 005 004 401 120 od 27.05.2024. godine. – stoji u javnom pozivu.

Uslovi konkursa gotovo identični kao na prethodnom, te pravo učešća imaju ustanove, umetnička i druga udruženja registrovana za obavljanje delatnosti kulture, pojedinci (umetnici, saradnici, odnosno stručnjaci u kulturi), kao i drugi subjekti u kulturi čije je sedište, odnosno prebivalište na teritoriji opštine Paraćin, u skladu sa Zakonom, osim ustanova kulture shodno čl. 74. Zakona o kulturi.

Konkurs se odnosi na projekte u kulturi kao i projekte umetničkih, odnosno stručnih istraživanja u kulturi, a shodno Zakonu o kulturi, kulturne oblasti su :

1) književnost (stvaralaštvo, prevodilaštvo);

2) muzika (stvaralaštvo, produkcija, interpretacija);

3) likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn, umetnička fotografija i arhitektura;

4) pozorišna umetnost (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija);

5) umetnička igra – klasičan balet, narodna igra, savremena igra (stvaralaštvo, produkcija i interpretacija);

6) filmska umetnost i ostalo audio-vizuelno stvaralaštvo;

7) digitalno stvaralaštvo i multimediji;

8) ostala izvođenja kulturnih programa i kulturnih sadržaja (mjuzikl, cirkus, pantomima, ulična umetnost i sl.);

9) delatnost zaštite u oblasti nepokretnih kulturnih dobara;

10) delatnost zaštite u oblasti pokretnih kulturnih dobara;

11) delatnost zaštite u oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa;

12) bibliotečko-informacione delatnosti;

13) naučnoistraživačke i edukativne delatnosti u kulturi;

14) menadžment u kulturi;

15) upotreba informacione i komunikacione tehnologije u kulturnoj delatnosti.

Uslove konkursa i potrebnu dokumentaciju možete naći na ovom linku.

Povezane objave