Preko 20 izlagača na ovogodišnjoj Vinskoj promenadi

 Preko 20 izlagača na ovogodišnjoj Vinskoj promenadi

Peta Vinska promenada okupila je veliki broj izlagača iz vinske regije Tri Morave, ali i zainteresovanih posetioca. Ljubitelji vina imali su nikad raznovrsniji izbor za degustaciju koja je trajala do kasnih večernjih sati. 

Svoje nove proizvode Paraćincima je predstavila i vinarija Rubin sa tradicijom dugom preko 60 godina. 

Ove godine smo izbacili dva nova proizvoda iz premium segmenta Amante – Amante Matea crveno merlo vino koje je odležavalo u hrastovim buradima i Amante Rina koje je 100% šardone i takođe je odležavalo u hrastovim buradima. Ovde smo izašli sa asortimentom naših vina sa pečatom gde imamo naša monosortna vina koja su geografski zaštićena.

rekao je Miloš Milićević, tehnolog vinarije Rubin

„Podrum pića Žarković“ iz sela Raklja kod Aleksandrovca prvi put je na Viskoj promenadi u Paraćinu. Vlasnik Podruma Saša Žarković zadovoljan je organizacijom i posetom sajma:

Dolazimo iz Župe, postojbine prokupca tako da se ovde predstavljamo upravo vinom prokupac koje je zaštitni znak naše vinarije. Osim toga, radimo i internacionalnu sortu merloa. Prvi put smo ovde, organizacija je super i ima dosta posetilaca.

Jedna od dve paraćinske vinarije čije su proizvode Paraćinci imali priliku da besplatno degustiraju jeste i drenovačka vinarija i destilerija u usponu – Dremina. Iz podruma Deda Đorđe godišnje izađe dvadesetak hiljada litara vina i 7-8 hiljada litara rakije. 

„Danas izlažemo raznovrstan asortiman vina – šardone, suvinjon i tamjaniku, kaberne suvinjon i roze.“ 

kaže Aleksandar Brkić iz ove vinarije. 

Vlasnik podruma Dremina Predrag Miladinović ističe učešće na međunarodnim sajmovima na kojima je Dremina osvojila čak nekoliko zlatnih medalja, što je omogućilo i izvoz prvog kontigenta rakije u Australiju. Miladinović nema dilemu kada je reč o pravcu u kome će se Dremina razvijati:

Naši planovi su da modernizujemo i proširujemo proizvodnju, ulažemo u nove tehnologije ali i u vizuelni identitet. Radimo nove etikete, kako bismo bili prepoznatljivi i proširili tržište gde plasiramo svoje proizvode.

Predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević pohvalio je rad organizatora Vinske promenade Vinskog reda „Steva Pisar 1805“ koji je, kako kaže, doveo do povećanja nivoa obrazovanja naših proizvođača vina:

Vidimo veoma veliko unapređenje u procesima proizvodnje vina, u selekcijama vina, što je veoma velika stvar. U odnosu na 10 godina ranije, imamo jednu potpuno drugačiju sliku vina u našoj opštini i nadam se da će to biti još bolje.“ 

rekao je Milićević.

Osim doprinosa u oblasti proizvodnje vina, ovakvi sajmovi obogaćuju turističku ponudu grada, siguran je Vladan Vučković, v.d. direktora Turističke organizacije opštine Paraćin:

Višetruki je značaj ovakvih organizacija. Mi pre svega promovišemo vinsku regiju koja je jako bogata. Paraćin ima već tri registrovane vinarije, a mi se trudimo da animiramo ljude da se više bave promocijom svojih vina i zasada.

Deo ove manifestacije jeste i prijem novih članova u Vinski red „Steva Pisar 1805“, te su zvanje viteza ovoga puta zavredili Milomir Ralević, Milan Ralević i Đorđe Prokić.

Povezane objave