Premijera mini kolekcije paraćinskog stakla „Paraćinska nostalgija“ u petak u Zavičajnom muzeju

 Premijera mini kolekcije paraćinskog stakla „Paraćinska nostalgija“ u petak u Zavičajnom muzeju

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Premijerno predstavljanje vintage mini kolekcije presovanog i duvanog stakla Srpske fabrike stakla Paraćin “Paraćinska nostalgija” zakazano je za sutra u Zavičajnom muzeju Paraćin. Kolekciju je osmislio poznati dizajnerski studio REMAKE iz Beograda u okviru inicijative “Digital Glass Serbia”. Premijera će biti u petak u okviru dvodnevnog Creative Glass LAB-a – eksperimentalnog programa za revitalizaciju paraćinskog staklarstva i proslave UN Međunarodne godine stakla.

foto: Zavičajni muzej Paraćin

Dizajnerski studio REMAKE koji vode Antea Arizanović i Jovana Božović kreativnim intervencijama oživljavaju stare porcelanske i staklene predmete i daju im novi senzibilitet. U paraćinskom staklu videle su posebnu inspiraciju koja potiče iz njegove tradicije, krhkosti, lepote i baštinjenja ličnih i kolektivnih sećanja i zato su poželele da mu udahnu novi život. Proučavale su i stare kataloge koji se čuvaju u Zavičajnom muzeju i interesantnu istoriju staklarstva u Pomoravlju i kroz kreativni proces dale novo čitanje naše staklarske tradicije. Namera im je bila da spoje kreativno preduzetništvo sa kulturnim nasleđem staklarstva i tako doprinesu njegovom očuvanju i održivom razvoju – kažu iz Zavičajnog muzeja

Antea Arizanović i Jovana Božović u petak u Zavičajnom muzeju i radionicu o cirkularnom kreativnom preduzetništvu, pop-up intervencijama i primeni listera na staklu, a kasnije će polaznicima Creative Glass LAB-a pomoći da svako od njih dizjanira svoj stakleni predmet koristeći ove tehnike.

Povezane objave