Prepun Kulturni centar na otvaranju „Velike izložbe malih formata“

 Prepun Kulturni centar na otvaranju „Velike izložbe malih formata“

75 slika troje umetnika od večeras krasi zidove galerije paraćinskog Kulturnog centra. Zorica Đorđević i Žarko Stanković – dobro poznata lica svakome ko je posetio Kulturni centar u protekloj deceniji, kao i jagodinski likovni umetnik Dejan Deki Milivojević autori su dela prikazanih na izložbi koja je s pravom nazvana velikom.

Dejan Milivojević, autor koji najčešće radi portrete, iza sebe ima deset samostalnih izložbi, a od toga je jedna pre nekoliko godina bila u istom ovom prostoru. Ipak, kako kaže, večerašnji osećaj je jedinstven, s obzirom na broj ljudi koji je došao na otvaranje izložbe.

Mi smo se trudili da tu energiju koja vlada među nama kao autorima prenesemo, ako smo to uspeli mi ćemo biti srećni. Zadovoljan sam organizacijom izložbe, Kulturni centar je odradio fenomenalan posao. Ovo nam je inače početna izložba, ova postavka će se preseliti na nekoliko destinacija u Srbiji i inostranstvu. Ali, bitno je da je ovo samo polazna tačka – nadam se da se iduće godine u ovo vreme vidimo sa izložbom nekog drugog medija, a to vrlo lako mogu biti čak i vajarska dela.

kaže Dejan Deki Milivojević.

Oni su deo kulturne elite Paraćina i poznaje ih svako ko posećuje kulturna dešavanja u gradu. Ipak, čak i dugogodišnji radnici paraćinskog Kulturnog centra Zorica Đorđević i Žarko Stanković večeras su na svom radnom mestu nešto doživeli prvi put – umesto da najave i predstave autore publici, oni su bili najavljeni, a predstavljenje Paraćincima, u ovom slučaju nije bilo neophodno. Prvi slikarski koraci Zorice nastali su upravo zahvaljujući radu i prijateljstvu sa Žarkom, što je rezultiralo da večeras svoje reljefne slike inspirisane motivima riba prvi put prikaže Paraćincima.

Ja sam zaista prezadovoljna, kao što vidite galerija je prepuna. S obzirom na vremenske uslove danas, i nisam baš očekivala ovoliki broj ljudi. Došli su naši prijatelji, kolege da nas podrže i to mi je jako drago.

ističe Zorica Đorđević.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Žarko Stanković, autor koji je u svojim delima inspirisan slovima i stihovima pesama poznatih pesnika, te na taj načni sve elemente povezuje u posebnu kompoziciju.

Zadovoljan sam i kao jedan od autora, a i kao čovek koji radi u Kulturnom centru već dugi niz godina i prati šta se dešava na prostoru Srbije. Ja paraćinskoj publici od srca zahvaljujem i obećavam da ćemo iduće godine napraviti jednu novu izložbu, sa nekim novim pričama.

rekao je Stanković.

Kako je i najavljeno na otvaranju, „Veliku izložbu malih formata“ odlikuje različitost i svojevrsnost u pristupu i tematici svakog od autora. Svako od njih stvaralaštvom prikazuje ono što jeste, da bi se udruživanjem njihova dela ukomponovala u nekoliko dinamičnih celina. Čitav utisak koji ostavljaju ova umetnička dela upotpunio je i oplemenio muzički momenat za koji su tokom otvaranja izložbe bili zaslužni Slobodan Ćirić i Aleksandar Končar.

Postavka slika grupe autora simbolično nazvane „2+1“ u galeriji Kulturnog centra Paraćincima će biti na raspolaganju do 15. decembra.

Povezane objave