Priroda režira, umetnik beleži – u Kulturnom centru otvorena izložba „Akvareli iz vazduha“ Ljubiše Tešića

 Priroda režira, umetnik beleži – u Kulturnom centru otvorena izložba „Akvareli iz vazduha“ Ljubiše Tešića

Tešićeve slike su zadivljujuće, jer preobražavaju našu percepciju. Linearni oblici koje je stvorio čovek prepliću se, u vidu prelepog plesa, sa haotičnim ukrasima prirode. Tešić genijalno uklapa formu i suštinu, usmeravajući našu pažnju ka najvažnijim odlikama, naglim prelazima koji nas zadivljuju i dovode do dijaloga između racionalnog i nekonvencijalnog uma kreacije.

Ovako je o fotografijama Ljubiše Tešića govorio Alexandar Newley, slikar iz Londona, a Paraćinci od večeras iste te fotografije mogu da vide u galeriji Kulturnog centra Paraćin.

Više od 40 fotografija nastalih dronom čini Tešićevu postavku pod nazivom „Akvareli iz vazduha“. Na fotografijama nastalim u prethodnih pet godina dominiraju dvodimenzionalni pejzaži a autor je inspiraciju nalazio u ravničarskim predelima Srbije.

Na mojim fotografijama mora da bude neka forma, moram da imam neki kompozicijski momenat koji se sastoji ili iz oblika koji je stvoren prirodno ili veštački, ili kolorno da se dobije nekakva pričica mala. Ove stvari jednostavno ne mogu da se vide sa zemlje… to su livade, to su oranice, njive…Ta zapažanja moraju biti lična, da vi osetite trenutak kakvu će formu da vam stvore različite boje njiva, sa različitim zasadima. Zanimljivi su recimo tragovi mašina koje su radile, kako stvaraju neke hijeroglife koji su me podsetili na hijeroglife iz Perua, koji se jedino vide iz drona. To su mi neki momenti koje sam uspeo da, recimo šetajući se, primetim kadar koji je zanimljiv iz vazduha.

kaže autor Ljubiša Tešić.

Tešić koji se četiri decenije bavi fotografijom član je Sekcije umetničke fotografije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije od 2006. godine prvi put izlaže u Paraćinu. Još 1985. godine osnovao je Studio Tešić koji je do sada realizovao preko 1500 radova iz multimedijalne umetnosti, fotografije i video produkcije.

Ovo je prva izložba fotografija koju u okviru meseca fotografije organizuju Foto kino klub Paraćin i Kulturni centar.

Ovo je vrlo značajna godina, jer ove godine obeležavamo 50 godina postojanja. Ove godine imamo četiri izložbe – evo upravo smo večeras prvu otvorili. Zatim ćemo 4. maja u Zavičajnom muzeju otvoriti izložbu „Državnička sahrana – sahrana jedne države“ fotografa Ivana Saba koji je kao mlad fotograf dobio zadatak da fotografiše sahranu predsednika Tita. Zatim ćemo sredinom meseca imati našu klupsku izložbu i za sam kraj meseca imaćemo izložbu jednog našeg člana – Ivana Radosavljevića Šumeta.

kaže Maja Stošić, predsednica Foto kino kluba Paraćin.

Prva izložba u ovom nizu – „Dron-foto Akvareli iz vazduha“ u Paraćinu će biti postavljena do 15. maja. Galerija Kulturnog centra za sve posetioce otvorena je radnim danima do 20h.

Povezane objave