Priznanje Fotografske asocijacije Amerike Bojanu Petroviću Bokcu

 Priznanje Fotografske asocijacije Amerike Bojanu Petroviću Bokcu

foto: Bojan Petrović Bokac lična arhiva

Bojan Petrović Bokac nagrađen je zvanjem „Proficiency“ – PPSA od strane Fotografske asocijacije Amerike. Ovo je prvi put da jedan paraćinski fotograf dobije titulu ove američke aocijacije, a zaslužena je, kako se navodi, na osnovu izlaganja fotografija na međunarodnim izložbama i ostvarenim rezultatima u poslednjih devet godina.

Prema rečima Bojana Petrovića, PSA (Fotografska asocijacija Amerike) jedno je od tri najznačajnija međunarodna udruženja koja se bave amaterskom fotografijom – pored FIAP-a ( Internacionalno udruženje umetničke fotografije sa sedištem u Luksemburgu) i IAAP-a ( Internacionalno udruženje umetničkih fotografa). Kako Bokac kaže, potreba da se nivo znanja fotografa koji pristupaju ovakvim udruženjima na neki način izmeri ili klasifikuje, dovela je do toga da se u samim udruženjima formiraju stepeni dostignuća ili uspešnosti.

Sama udruženja pored fotografskog znanja i dostignuća vrlo često nagrađuju i pojedince koji puno rade na promociji fotografije i samih udruženja dodeljivanjem počasnih zvanja ili titula. PSA je po mom skromnom mišljenju to uradio najpoštenije. Kod drugih je na višim stepenima uključen ljudski faktor ili u prevodu „stručni žiri“ koji dodeljuje ovakva zvanja. To zvuči kao najbolje rešenje, kao na fakultetu kada polažete ili predajete svoj doktorat. Međutim, ljudi su podložni ličnim osećanjima bilo prema osobi koja predaje radove na ocenjivanje ili prema tematici samih radova pa vrlo često se tu umeša i subjektivni osećaj stručnog žirija. Kod PSA je to pojednostavljeno, treba ispuniti određeni broj primljenih RAZLIČITIH radova i u kasnijim nivoima neke od tih fotografija trebaju biti izložene i na tri različite izlozbe. Na taj način, fotograf koji želi da napreduje na toj lestvici zvanja iliti dostignuća, mora iznova i iznova da radi, da fotografiše i izlaže. Nije dovoljno da ima 30-50 prosečnih fotografija i time završi karijeru, već da stalno stvara nove fotografije i izlaže ih na mnogim izložbama kod različitih svetskih članova žirija i sam trud i aktivnost autora biva nagrađen. Ovo je jedna lestvica koju sam ja uspeo da dostignem za 9 godina aktivnog bavljenja izlagačkom fotografijom svuda u svetu. Nastavljam sa izlaganjem potpuno novih fotografija koje stvaram ovih dana i nadam se u skorijoj budućnosti da dostignem i titulu Majstora fotografije Američke Asocijacije.

objašnjava Bojan Petrović Bokac.
foto: Bojan Petrović Bokac

Pored ovog zvanja američke Asocijacije koje je „najsvežije“, Bokac je nosilac i zvanja trećeg nivoa EFIAP/b koje dodeljuje Internacionalno udruženje umetničke fotografije FIAP.

Povezane objave