Program u su-organizaciji Zavičajnog muzeja među 5 finalista Uneskove nagrade

 Program u su-organizaciji Zavičajnog muzeja među 5 finalista Uneskove nagrade

foto: Zavičajni muzej Paraćin

69 programa iz celog sveta bilo je nominovano za Unesko nagradu za kreativnu ekonomiju, a posle tri kruga selekcije, među 5 finalista našla se i inicijativa “Kreativno preduzetništvo Srbije” Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije. U srcu ove inicijative je Laboratorija kreativnog preduzetništva, a poslednja u nizu Laboratorija održana je ove godine, u Paraćinu. Njen su-organizator bio je paraćinski Zavičajni muzej. Iz Muzeja kažu da je velika čast što se ovaj program našao među pet finalista za Uneskovu nagradu.

Za našu ustanovu ovaj program je značajan jer smo pokazali moć kulturnog nasleđa u oblikovanju lokalnog razvoja, novog preduzetničkog i kulturnog života u gradu, a i pokazali kako zavičajni muzeji kroz koncept kreativnog preduzetništva mogu ponovo da „ožive“ i postanu mesto okupljanja, komunikacije i savremenog čuvanja i čitanja tradicije

o programu kaže Tijana Pešić, kustos Zavičajnog muzeja u Paraćinu.

Nagrada Uneska za kreativnu ekonomiju dodeljuje se za najučinkovitiji i najefikasniji program u oblasti razvoja kreativnog preduzetništva. Njen cilj je da se kroz programe afirmiše kreativno preduzetništvo kao glavna poluga razvoja kreativne ekonomije i skrene pažnja o značaju koje ono ima za njen kvalitet, održivost i raznolikost kulturnih izraza, kažu iz Insituta za kreativno preduzetništvo i inovacije. 

Idejni tvorac čitave inicijative dr Hristina Mikić iz Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije kaže da je cilj programa Kreativno preduzetništvo Srbije „da unapredi znanja o kreativnoj ekonomiji i podstakne raznolikosti kulturnih izraza na preduzetničkom nivou i na nivou javnih politika“.

Osnovni principi na kojima se zasniva rad našeg programa za kreativno preduzetništvo su ekonomska održivost, dostojanstven rad kreativnih preduzetnika i podsticanje raznolikosti kulturnih izraza. Trudimo se da kreativne preduzetnike razumemo i da ih podržimo u njihovoj ekonomskoj i kulturnoj misiji“. 

kaže dr Hristina Mikić iz Instituta za kreativno preduzetništvo i inovacije.

Kada je u pitanju oblast kreativnog preduzetništva, i naredna godina biće zanimljiva, najavljuju iz Instituta. Naime, s obzirom na to da su Ujedinjene nacije 2022. godinu proglasile Međunarodnom godinom stakla, Zavičajni muzej i Institut za kreativno preduzetništvo će se baviti kreativnim preduzetništvom u oblasti staklarstva. Planirano je lansiranje platforme „Digital Glass Serbia“ koji će predstaviti staklarsko nasleđe Paraćina, kao i niz radionica u okviru „Art&Glass“ Laboratorije kreativnog preduzetništva. 

Povezane objave