Radionicom za mališane romske nacionalnosti Crveni krst obeležio Međunarodni dan tolerancije

 Radionicom za mališane romske nacionalnosti Crveni krst obeležio Međunarodni dan tolerancije

16. novembra širom planete obeležava se Međunarodni dan tolerancije. Ustanovljen je od strane UNESKO-a, a prema Deklaraciji UN iz 1995. godine tolerancija je definisana kao prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita po izgledu, položaju, govoru, ponašanjima i vrednostima, imaju pravo da žive i budu to što jesu.

Crveni krst Paraćin povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije organizovao je predavanje i radionicu za decu romske nacionalnosti koja pohađaju niže razrede OŠ „Momčilo Popović Ozren“.

Crveni krst tokom cele godine ima program koji se zove „Promocija humanih vrednosti“, a koji – kao što mu ime kaže promoviše humane vrednosti među decom kao što su: tolerancija, nenasilna komunikacija, lični i kulturni identitet, poštovanje različitosti, prevencija diskriminacije i stigmatizacije, rodna ravnopravnost, dečija prava i prevencija nasilja putem elektronskih medija. Sve ove teme koje u okviru PHV-a obrađujemo za cilj imaju smanjenje konflikata i nasiljameđu mladima, kao i edukaciju mladih šta je ispravno, a šta ne.

objašnjava Miroslav Mitrović, referent programskih aktivnosti Crvenog krsta Paraćin.

Kako bi približili učenicima od 1-4. razreda pojam tolerancije, volonteri Crvenog krsta najpre su, uz video prezentaciju objasnili kako je ispravno ponašati se kada se suočimo sa osobama i mišljenjima koja se razlikuju od našeg. Kao ilustracija različitosti u pogledima i razmišljanju, poslužila je basna „Ogledalce“, koja je bila i inspiracija za likovnu radionicu. Deca su crtala svoj odraz u ogledalu i objašnjavala kako vide sebe. Violeta Nikolić, pedagoški asistent u OŠ „Momčilo Popović Ozren“ istakla je zadovoljstvo što u saradnji sa Crvenim krstom deca romske nacionalnosti imaju priliku da učestvuju u aktivnostima povodom obeležavanja Međunarodnog dana tolerancije i da pritom nauče nešto novo.

Cilj ovog programa je da pomognemo deci da shvate šta je to tolerancija, da se druže danas prvenstveno, da poštuju različitosti, da kod njih razvijemo druženje, empatiju, saradnički odnos…Tako da nam je danas jedan zaista lep dan sa Crvenim krstom sa kojim naša škola godinama sarađuje.

kaže Violeta Nikolić, pedagoški asistent u OŠ „Momčilo Popović Ozren“.

Povezane objave