Rekordan broj izlagača na 9. Salonu vina u Paraćinu

 Rekordan broj izlagača na 9. Salonu vina u Paraćinu

Preko 70 izlagača obuhvatio je ovogodišnji Salon vina u hotelu Petrus u Paraćinu. Ova manifestacija u našem gradu dešava se deveti put, a prema rečima Vladana Vučkovića, direktora Turističke organizacije opštine Paraćin, broj izlagača koji se ove godine pojavio na Salonu vina je rekordan.

Imamo 75 izlagača iz različitih krajeva Srbije, a prvi put imamo izlagače iz Mađarske i vinariju iz Podgorice Plantaže, kao i vinariju iz Republike Srpske. Takođe, ocenjivale su se autohtone sorte grožđa, izložba se zove „Samo naše“ i mogu reći da nikad veći nije bio broj uzoraka vina, čak 120 a najbolja su nagrađena. Vina je ocenjivao stručni žiri sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada, na čelu sa prof. Vladimirom Puškašom.

Mi se baziramo ne na industrijskim vinima, već na registrovanim vinarijama i imamo nekoliko registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i u okviru gazdinstava proizvode vino. Više je akcenat na autohtonim sortama vina.

kaže direktor TOP Vladan Vučković.

Vučković ističe da je ovakav vid manifestacije jako značajan za samu turističku ponudu grada.

Mi ovim podižemo vinsku kulturu na neki viši nivo, ali i promovišemo i Podjuhorsko vinogorje – sela preko Morave koja se već tradicionalno bave proizvodnjom vina, zatim imamo ovaj deo od auto-puta prema Nišu sa leve strane i imamo proizvođače koji imaju svoje male vinarije prema Grzi i Popovcu. Ovim Salonom radimo na razvoju čitavog kraja i tog nekog vinskog turizma.

ističe Vučković.

Među brojnim imenima, jedan od izlača ovogodišnjeg Salona je i vinarija Lastar iz Levačkog vinogorja, a Goran Mitrović iz ove vinarija pohvalio je organizaciju Salona vina u Paraćinu:

Sajam u Paraćinu je jako zahvalan za širenje vinske kulture u Srbiji. Srbija je tradicionalno vinska zemlja i taj trend se polako širi Srbijom i ovakve vrste sajmova su u tom smislu jako značajne. Moram da pohvalim organizaciju Salona vina u Paraćinu, vidim da je iz godine u godinu sve više učesnika, što značiu da smo negde svi mi na pravom putu da to vino koje je vekovima provejavalo kroz istoriju Srbije se vrati na mesto koje i zaslužuje.

kaže Goran Mitrović iz vinarije Lastar.

Učesnici ovogodišnjeg Salona su i paraćinske vinarije Ralević i Podrum Dremina, ali i manji podrumi vina sa teritorije naše opštine. Jedan od njih je i Podrum vina Stevanović.

Mi smo ovde tradicionalno svake godine, predstavljamo svoja domaća vina od prokupca, merloa, šardonea i mnogo drugih sorti. Ovo ima veoma veliki značaj za male vinarije, male podrume koji nemaju neku veliko priliku za predstavljanje velikom širokom, krugu ljudi. Odlična stvar za promociju, za sve one koji žele da probaju dobro, kvalitetno a nekomercijalno vino i da uživaju u vakom gutljaju u njegovim čarima.

kaže Nikola Stevanović iz Podruma vina Stevanović.

Deveti salon vina otvorio je predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević, a organizovan je i propratni muzički program u kome su nastupile i sestre Marina i Marija Gobović. Salon vina biće za posetioce otvoren do 20h. Pored izlagača vina, u sali hotela Petrus ima i nekoliko izlagača sireva – iz Vojvodine, okoline Pirota, Knjaževca, kao i izlagača suhomesnatih proizvoda.

Organizatori su Turistička organizacija Paraćin i Vinski viteški red Steva Pisar 1805, a pod pokroviteljstvom Opštine Paraćin.

Povezane objave