REZULTATI ANKETE: Skoro polovina anketiranih tinejdžera anglicizme koristi jer u trenutku ne nalazi adekvatan izraz na srpskom jeziku

 REZULTATI ANKETE: Skoro polovina anketiranih tinejdžera anglicizme koristi jer u trenutku ne nalazi adekvatan izraz na srpskom jeziku
Medijski projekat podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja
AUDIO

47,7% od 38 ispitanika na pitanje „Šta je razlog za korišćenje engleskih reči u govoru?“ odgovorilo je „Ne nalazim u trenutku adekvatan izraz na srpskom jeziku“ – govore rezultati Google ankete sprovedene među populacijom od 14-19 godina, sa teritorije Paraćina. Među ispitanicima su bili osnovci, učenici Gimnazije i stručnih škola, kao i medicinske škole.

Od 38 ispitanika 100% njih odgovorilo je da ima naloge na društvenim mrežama, a najpopularniji među mladima, sudeći po odgovorima, su Instagram i TikTok. Čak 42,1% njih reklo je da više od 3h dnevno provede na društvenim mrežama, 34,2% kaže da ih koristi između 2-3h dnevno, 21,1% između 1.2h, dok je samo 2,6% onih koji društvenim mrežama posvete manje od jednog sata tokom dana.

Mladi kažu da su im socijalne mreže korisne za komunikaciju i razonodu, velika većina potvrđuje da su anglicizmi deo njihovog govora, ali više od polovine anketiranih (57,9%) ističe ih upotrebljava samo ponekad.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

N.S.

Povezane objave