Ristić: Cilj našeg projekta je sačiniti predloge zaštićenih područja koje podržavaju građani i struka i uputiti ih donosiocima odluka

 Ristić: Cilj našeg projekta je sačiniti predloge zaštićenih područja koje podržavaju građani i struka i uputiti ih donosiocima odluka

U okviru realizacije projekta Zaštitimo prirodu Paraćina, Udruženje građana Pridruži se bavilo se područjima koja se po Prostornom planu Opštine Paraćin nalaze na spisku za zaštitu, ali i drugim koja se prema sadašnjem planu ne nalaze u izboru za zaštitu, ali zavređuju da budu razmotrena u budućnosti. Kako bi saznali mišljenje struke, ali i građana, aktivisti udruženja sproveli su anketu u gradu i organozivali okrugli sto kako bi svi zainteresovani predložili lokalitete koje bi, prema njihovom mišljenju, trebalo proglasiti zaštićenim.

Veliku pažnju aktivisti su posvetili i trenutnom izgledu lokaliteta koji su planirani za proglašavanje zaštićenim područjima:

Mi smo se prethodnih meseci bavili i ovim lokalitetima, njihovim karakteristikama i trenutnim stanjem na terenu i o svemu obaveštavamo javnost. Pored toga, želeli smo da čujemo i glas Paraćinaca, tako da smo u anketi koju smo kao udruženje sproveli upitali sugrađane koje bi lokalitete oni predložili za zaštićena područja. Takođe, nedavno je održan i okrugli sto biologa opštine Paraćin na kome su su ovom temom bavila i, da tako kažem, stručna lica i davali svoje predloge eventualnih zaštićenih područja. Ono što udruženju predstoji, to je analiza svih predloga koje ćemo putem pisama uputiti donosiocima odluka.

istakao je Dragan Ristić, predsednik UG Pridruži se.

Ovaj tekst je plaćeni sadržaj. Projekat “Zaštitimo prirodu Paraćina” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Povezane objave