Saopštenje UG Pridruži se povodom okončanja javne rasprave i predloga za izmenu Prostornog plana opštine

 Saopštenje UG Pridruži se povodom okončanja javne rasprave i predloga za izmenu Prostornog plana opštine

foto: screenshot pridruzise.rs

Udruženje građana Pridruži se višemesečne aktivnosti u cilju sagledavanja potreba za prošrirenjem postojećeg plana zaštite prirode defeinisanog Prostornim planom opštine privodi kraju. Sprovedeno je istraživanje i analizirana planska dokumentacija, a rezultati su javno dostupni.

 Građane smo konsultovali organizovanjem ankete na ulicama Paraćina, putem društvenih mreža i organizovanjem online javne rasprave. Lokalnu stručnu javnost konsultovali smo kroz organizaciju okruglog stola na kome se diskutovalo o trenutnom stanju planiranih zaštićenih područja u Paraćinu i predlogu novih oblasti koje bi trebalo zaštititi.

Na kraju ovog višemesečnog procesa predlog plana zaštićenih područja za novi Prostorni plan za čiju izradu je doneta skupštinska odluka još 2020. godine izgleda ovako:

  1. Zadržati sve oblasti koje su bila planirane za zaštitu i po do sada važećem Prostornom planu. To su Vidovački ključ, Staro Moravište – Korman, park šuma Glavica, lokaliteti iznad Bošnjana i “Pod gornjim poljem”, planina Baba, slivno područje pritoka i deo klisure Grze, klisure Suvare i lokalitet Suvače, gornji tok Crnice, park šuma Vavilo, vrelo Crnice, Pešterac/Šuplja stena, Troglan bara, lokalitet pod Magarčkim vrhom, vrelo Grze, lokalitet Parlog, izvorište Mijovačkog potoka, lokalitet između Male Brezovice i Poloma, jezero Buljanka.
  2. Uključiti u plan zaštite i zaštićeno područje za koje je od strane lokalnih institucija već pokrenuta procedura proglašenja zaštićenim područjem, Spomenik prirode “Dve lipe – zapisi” u Raševici.
  3. Planirati novim Prostorni planom i zaštitu lokaliteta Nikolin kladenac na planini Juhor i lagune gradskog kolektora kao područja od izuzetnog značaja za biodiverzitet, posebno za strogo zaštićene migratorne vrste ptica.

Narednih dana biće upućen i formalni dokument – nacrt skupštinskog zaključka Skupštini Opštine Paraćin, uz očekivanje da će u najskorije vreme biti stavljen i u formalnu proceduru i razmotren na nekoj od sednica, kažu iz Udruženja građana Pridruži se.

Ovaj tekst je plaćeni sadržaj. Projekat “Zaštitimo prirodu Paraćina” se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Zeleni inkubator“, uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.

Povezane objave