Saša Petrović istrčao međunarodni polumaraton u Puli i u ovom gradu promovisao Paraćin

 Saša Petrović istrčao međunarodni polumaraton u Puli i u ovom gradu promovisao Paraćin

Ove subote u Puli, u Istri, održan je Međunarodni polumaraton na kome je učestvovao Paraćinac Saša Petrović. On nam je rekao svoje impresije, a rekao nam je da je sama staza jako dobra za trčanje jer ima ravnicu, blage uspone i padove što je čini zanimljivom.

Ono što je karakteristično za ovu trku je što je za razliku od drugih noćna. Start je bio ispred čuvene pulske Arene u 20h, a cilj je bio u samoj Areni. Trčalo se dva kruga oko grada, kao i kroz grad. Bilo je oko 1500 takmičara iz 28 zemalja. Bilo je najviše Hrvata, a bilo je i Italijana, Nemaca, Kineza, Slovenaca… – rekao je Petrović.

Osim same trke, on je obišao i Zajednicu Srba u Puli i posetio Srpski kulturni centar u Istri. Tamo su mu domaćini bili Milan Rašula direktor KC i Miloš Bajić, predsednik Zajednice Srba. Tom prilikom je organizovano i veče fotografije, odnosno foto izložba kojoj je Petrović prisustvovao.

Fabrika Fotografa je škola fotografije osnovana 2013. godine u Beogradu, sa idejom da fotografiju približe običnim ljudima i pomognu im da steknu vještinu pomoću koje će moći da izraze svoje stavove, emocije i poglede na svet. Budući da i u Paraćinu imamo interesovanja za umetničkim fotografija ma napravljen je dobar osnov za saradnju. Inače u Istri živi preko 9000 Srba..srpska zajednica je veoma aktivna i svoju osnovnu misiju očuvanje srpske kulturne autonomije ostvaruje kroz organizacije koje su prisutne u svim većim gradovima Pula, Rovinj, Poreč, Umag, Labin, Buje, Vodnjan.. – kaže Petrović.

U Puli od 2014 god deluje Srpski kulturni centar SKUC koji je svojim bogatim i sadržajnim programima prepoznat i u matičnoj državi. U Puli se zadnje 4 godine sprovodi škola pravoslavne veronauke sa 40-tak polaznika,  koja je ušla kao izabrani predmet u redovno ocenjivanje. Školu vodi protojerej Goran Petković koji kao parom vodi pravoslavnu opštinu Pulsko- Perojsku…u Puli je pravoslavni hram Svetog Nikolaja a u Pefoju Svetog Spiridona koji okuplja brojne vernike pravoslavne Srbe, Crnogorcima, Makedoncima, Ruse i Ukrajince… – ističe Petrović i dodaje da su vođeni razgovori o opštini Paraćin, Srbima u Puli, eventualnoj saradnji, mogućim posetama, konekcijama, promocijama knjiga, izložbama, razmeni učenika i dobra volja i interesovanje postoji. Petrović je domaćinima uručio prigodne i autentične poklone iz naše opštine, kao i svoju knjigu koja je upravo izašla-ujedno je tamo takođe ispromovisao.

S obzirom da je u danima pred nama Dan opštine Paraćin, profesor Saša Petrović celu aktivnost posvećuje svom gradu.

Povezane objave