Sazrevanje jedne žene u 65 pesama

 Sazrevanje jedne žene u 65 pesama

Paraćinka Radica Krstić večeras je prvi put u svom gradu predstavila zbirku poezije pod nazivom „Put mirisa jedne bele rade“. Ovo je prva objavljenja knjiga pesnikinje koja je odrasla u Paraćinu, a živi i radi u Beogradu.

Knjiga „Put mirisa jedne bele rade“ koja je predstavljena večeras u galeriji Kulturnog centra sastoji se od 65 pesama nastalih u prethodnih pet godina, a kako sama autorka kaže, to je i period njene najveće transformacije i spoznaje sebe.

Iako su pesme pisane poslednjih pet godina, u ovu poeziju sam se utkala ja kao dete, i kao ćerka i kao majka i kao žena i kao supruga i kao devojka.

kaže autorka.

Knjigu je posvetila svojoj majci kojoj kako kaže nije posvetila nijednu pesmu, zato što se pomalo nalazi – u svakoj. Iako je ovo treća promocija zbirke – prve dve su održane u Beogradu, za Radicu predstavljanje poezije u Paraćinu ima poseban značaj. Stihove su osim same autorke čitali i njoj dragi ljudi, a u publici su bila dobro poznata lica rođaka, prijatelja, bivših profesora…

Nije prva promocija, ali jeste u mom gradu tako da imam osećaj kao da je prva. Uzbuđena sam jako. Zato što ovo nije samo neka knjiga…Znate kad 30 godina taj neki glas u tišini piše i ponekad sa nekim podeli…Prošle godine sam bukvalno čula svoju dušu koja mi kaže „Piši i deli sa ljudima.“ Čini mi se da sam se do pre godinu dana suzdržavala, a u stvari kada sam se pustila – sada nema stajanja.

govori iskreno Radica.

I nema stajanja – jer Radica drugu zbirku pesama već uveliko piše i priprema knjigu priča. Do tada, održaće niz manjih promocija onoliko koliko epidemiološka situacija dozvoli, a sa svojim Paraćincima će se, nada se, vrlo uskoro uz stihove družiti ponovo.

Povezane objave