Šetnja starim Paraćinom u 50 slika Bora Lekića

 Šetnja starim Paraćinom u 50 slika Bora Lekića

Paraćinski slikar Boro Lekić sinoć je svojim sugrađaima pokazao kako je disao stari Paraćin. Ovo je ujedno i naziv izložbe slika koju je posvetio jubileju, 50 godina od prve samostale izložbe i čak šest decenija, kako on kaže, druženja sa bojama.

Paraćin je u to doba odisao mirnoćom, živeli smo sporije, nismo bili ovoliko podeljeni. Imao sam utisak da niko nigde ne žuri

kaže Boro Lekić.

U paraćinskom Kulturnom centru vladalo je veliko interesovanje za ovu izložbu. Verovatno zato što poštuju rad autora ali je bilo i onih koji su želeli da vide kako je Paraćin izgledao pre 50 i više godina, onakvog kako ga je Boro prikazao.

Izloženo je 50 slika na kojima dominiraju pejzaži, parkovi, mostovi, reka i stare kafane. Voleo sam da slikam kupališta na Crnici kojih je u jednom trenutku moje mladosti bilo četiri.

Boro Lekić uglavnom koristi tehniku ulje na platnu, a boje nanosi ne četkicom već špaklom.

Na mojim delima ne dominiraju određene boje jer ih sve podjednako volim. Slikanje često poredim sa šahom. Šahisti i mi slikari imamo neograničeno polje. Oni se igraju sa figurama, a ja sa bojama.

zaključio je Lekić

Paraćinski slikar Boro Lekić je verovatno najproduktivniji slikar u Paraćinu. U svojoj karijeri dugoj 60 godina naslikao je preko 10 hilljada slika. Postavka u Kulturnom centru biće izložena do 25. septembra.

On je rođen 1951. godine u Dobruši, opština Istok na Kosovu i Metohiji. U Paraćin se doselio 1959. godine. Oženjen je i ima dve ćerke.

Povezane objave