SHUME: Sam sebi sam najveći kritičar i uvek smatram da može bolje – u Kulturnom centru otvorena izložba fotografija „Svetlost u očima“

 SHUME: Sam sebi sam najveći kritičar i uvek smatram da može bolje – u Kulturnom centru otvorena izložba fotografija „Svetlost u očima“

35 portreta nastalih prethodnih godina čini postavku umetničkih fotografija „Svetlost u očima“ poznatog paraćinskog fotografa Ivana Radosavljevića Šumeta. Izložba je večeras otvorena u galeriji paraćinskog Kulturnog centra.

Jedan deo postavke čine klasički portreti sa kontrolisanim svetlom, dok se u drugom delu nalaze konceptualne fotografije koje su posebnu draž dobile drugačijom obradom, updljivom šminkom i osmešljenom scenografijom.

Ivan Radosavljević fotografijom se zvanično bavi od 2010. godine, a ovo mu je prva samostalna izložba u Kulturnom centru. Kaže da je sam sebi najveći kritičar.

Uvek kad nešto radim mislim da nije to to – da uvek može bolje. Nije mi svejedno što izlažem ovde jer znam ko je sve izlagao i znam kakvi su to umetnici, i onda sad da se ja tu nađem…Tek u četvrtak sam realizovao šta se dešava, a poslednjih par dana koga god da vidim pitam: „Je li, je l’ imam potencijala?“

kroz smeh kaže autor Ivan Radosavljević Šume.

Ako bismo izdvojili paraćinske umetničke fotografe koji su izašli iz okvira klasične fotografije, Šume bi svakako bio među njima.

Od 2010-2014. sam se edukovao, odnosno to je bio taj period gde sam ulagao u te neke tutorijale i išao van zemlje na razne workshopove i radionice. Jer ovo što sam ja krenuo u Srbiji nije bilo toliko rasprostranjeno. Ovde je uvek bila ta neka klasična fotografija koju ja nije da ne volim, ali može to i bolje, može i više da se zagreje stolica.

kaže Šume.

Ono po čemu je otvaranje ove izložbe bilo jedinstveno jeste i činjenica da su prisutni imali priliku da – budu fotografisani, uz scensku rasvetu, oko i objektiv autora današnje izložbe!

Ovo je ujedno i poslednja izložba u okviru Meseca fotografije – manifestacije koju organizuje Foto kino klub Paraćin čiji je Ivan Radosavljević Šume član. Izložba će u Kulturnom centru biti postavljena do kraja juna.

Povezane objave